Viktor Orbán under en pressekonferanse i Budapest den 10. januar 2019. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix.

Kristelig-demokratiske politikere som ønsker å splitte sitt eget europeiske folkeparti (EPP), er nyttige idioter for venstresiden, slik lyder reaksjonen fra Ungarns statsminister Viktor Orbán på at flere nå tar til orde for å ekskludere det ungarske regjeringspartiet Fidesz fra EPP.

Blant disse er også Norges statsminister Erna Solberg – også leder i Høyre, som er med i EPP-gruppen, selv om Norge ikke er medlem av EU.

Den ungarske statsministerens uttalelse kommer i forbindelse med et intervju med Welt am Sonntag, som søsteravisen Die Welt forhåndsomtaler lørdag.

En eventuell eksklusjon av Fidesz vil svekke hele den borgerlige leiren, og det er nettopp hva venstresiden ønsker, sier Orbán.

Ungarns statsminister Viktor Orbán avviser kraves om å ekskluderes hans parti Fidesz fra det europeiske folkepartiet (EPP): «I virkeligheten kommer angrepet fra venstresiden, ikke for å svekke oss, men for å svekke EPP. Hvis vi ikke blir med lenger, vil de angripe italienerne, og deretter østerrikerne. Dette kalles salamitaktikk.»

Kritikerne er naive, mener Orbán:

«Mens de tror at de fører en åndelig kamp, tjener de andres maktinteresser, også våre motstanderes.»

I intervjuet kunngjør Orbán at det kommer flere plakater fra Fidesz med brodd mot Brussel og George Soros i EU-valgkampen, hvor EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans tar president Jean-Claude Junckers plass.

Orbán begrunner det på denne måten: «Soros’ rolle i europeisk politikk kan ikke forbigås, og alle har rett til å vite at Timmermans er kjent for å være hans allierte.»

Frans Timmermans har tanker om fremtidens samfunn som er diametralt motsatte av Viktor Orbáns. Der den ungarske statsministeren tar til orde for å bevare Ungarn som et homogent og kristent samfunn, og ikke vil åpne døren for islam, mener EU-kommisjonens visepresident at mangfold er uunngåelig:

Alternativet til å lykkes med mangfoldet er krig, antyder Timmermans. Dersom dette er de eneste alternativene, ser ungarerne ut til å velge krigen. Fidesz fikk nesten 50 prosent av stemmene ved forrige parlamentsvalg i Ungarn.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.