Nytt

Østerrikes innenriksminister Herbert Kickl. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix.

Østerrikes regjering foreslår en grunnlovsendring som vil gjøre det mulig for myndighetene i landet å sette asylsøkere i sikkerhetsforvaring dersom de mistenkes å utgjøre en sikkerhetsrisiko, uten å måtte gå veien om domstolene først.

Forslaget er et av flere tiltak med sikte på å dempe lysten på å søke asyl i Østerrike, skriver Deutsche Welle.

Statsminister Sebastian Kurz understreker at det behøves et konkret grunnlag for at slike mistanker skal resultere i forvaring. Et eksempel som nevnes av Østerrikes innenriksdepartement, er at noen retter trusler mot «vantro» på Facecook, skriver Wien-avisen Der Standard. Tiltaket er ment for dem som allerede har sprengstoffbeltet på seg mentalt, sier innenriksminister Herbert Kickl.

Et annet tiltak, som Kickl kunngjorde under en pressekonferanse mandag, var å endre navn på asylmottakene, som heretter skal bli hetende «deportasjonssentre».

Asylum-seekers will also be expected to «voluntarily» adhere to a night time curfew, meaning they wouldn’t leave the center between 10:00 p.m. and 6:00 a.m.

«For those who don’t want that, we’ll find a place for them where there is little incentive to hang around,» Kickl added.

Det er nødvendig å sende klare signaler, mener statsråden.

Noe av bakgrunnen for regjeringens tiltakspakke for avskrekking av asylsøkere er knivmordet i Dornbirn tidligere i februar, der en kriminell tyrkisk asylsøker som var blitt utvist allerede i 2009, myrdet en offentlig tjenestemann som i sin tid hadde undertegnet avslaget på asylsøknaden hans.

Grunnlovsendringen vil kreve to tredjedels flertall i parlamentet, og er således avhengig av en støtte fra deler av opposisjonen som ikke kan tas for gitt.

Vi trenger ikke skepsis, kommenterer statsminister Kurz.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.