Nytt

En arbeider monterer hjulene på en Mercedes A-klassemodell ved Daimler-fabrikken i Rastatt den 4. februar 2019. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / Scanpix.

Det tyske stats­regnskapet for 2018 viser at Tyskland i fjor gikk med et rekordstort overskudd på 294 milliarder dollar, hvilket utgjør 7,4 prosent av landets brutto­nasjonal­produkt (BNP).

Det fremgår av tall offentlig­gjort av Ifo – instituttet for økonomisk forskning ved universitetet i München – som er omtalt i Wall Street Journal.

Tysklands overskudd på stats­regnskapet er det største i verden for tredje år på rad, skriver New York-avisen. Japan hadde i 2018 det nest største overskuddet i verden med 173 milliarder dollar.

Ubalansen i verdens­handelen setter Tyskland i en utsatt posisjon i forkant av forhandlinger om en ny handelsavtale med USA.

Germany’s persistent foreign surpluses reflect its exporting prowess as well as comparatively limited domestic investment and consumer spending. They have become a fixation of the Trump administration, which is campaigning to rewrite the terms of U.S.-Europe trade and has accused Germany of exploiting a low exchange rate to dump its products in the U.S. while not importing its fair share of U.S. goods.

Trump er ikke alene om å kritisere Tyskland for å dra ensidig fordel av internasjonal handel:

Germany’s surpluses have also been criticized by international bodies such as the European Commission, the European Union’s executive arm, which have urged Berlin to reform its services sector and invest more in infrastructure as a way to boost imports.

Tyskland ser imidlertid ikke ut til å forsøke å se på saken fra andres synsvinkel, og fraskriver seg ansvar:

German officials counter that the country’s export surplus reflects the competitiveness of its industry and the attractiveness of its products. They also say Berlin has no influence over the euro’s exchange rate, with monetary policy the exclusive preserve of the fiercely independent European Central Bank.

Trump har truet med å innføre 25 prosents toll på importen av europeiske biler dersom handels­samtalene ikke bærer frukter, noe EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier straks ville bli møtt med mottiltak.

Verdien av den tyske eksporten tilsvarer mer enn 40 prosent av Tysklands BNP, mens den tilsvarende andelen for USA er litt over 10 prosent. Tyskland er således mer avhengig av internasjonal handel enn USA, hvor hjemmemarkedet er mye større og mer dominerende enn utenlands­markedet. Tyskland må således antas å være den svake forhandlings­parten i handels­samtaler.

Uenigheten om handel føyer seg naturligvis på listen over stridsspørsmål mellom USA og Tyskland. Trump har tidligere kritisert tyskerne for å være internasjonale gratis­passasjerer både økonomisk og militært.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.