Nytt

Innenriksminister de Maizière får ikke mye støtte for sitt utspill om å innføre  muslimske helligdager. Foto: Thomas Peter / Reuters / Scanpix

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière foreslår å innføre muslimske helligdager i enkelte deler av landet. Forslaget har høstet storm, også i hans eget parti, CDU, skriver Süddeutsche Zeitung.

Innenriksministeren  kom med den oppsiktsvekkende uttalelsen under et valgmøte i byen Wolfenbüttel. Søndag er det delstatsvalg i Niedersachsen.

Ifølge avisa Regionalwolfsburg sa de Maizière at han er åpen for å innføre de offentlige muslimske helligdager i enkelte regioner der det bor mange muslimer.

– Jeg er klar for å snakke om hvorvidt vi også kan innføre en muslimsk helligdag – det kan vi kanskje like godt gjøre, sa innenriksministeren på valgkampmøtet, ifølge Bild.

Det bor 4,5 millioner muslimer i Tyskland. De utgjør 5,5 prosent av landets befolkning. De to siste åra har også en million migranter ankommet, og en stor andel av disse er muslimer.

De Maizière påpekte i talen at Tyskland fra før har regionale helligdager; for eksempel feires bare allehelgensdag i landets sørlige, katolske deler.

– Hvorfor kan vi ikke også overveie å innføre en muslimsk helligdag på steder hvor det bor mange muslimer? spurte han ifølge Die Zeit.

Innenriksministeren understreker likevel at det ikke er tvil om Tysklands kristne kulturarv.

Reaksjonene på de Maizières forslag har vært sterke. Alexander Dobrindt, minister for samferdsel og og digital infrastruktur for CDUs søsterparti CSU, stiller seg totalt avvisende til regjeringskollegaens forslag, ifølge Bild:

– Vår kristne arv kan ikke forhandles om. Å innføre muslimske helligdager i Tyskland kommer ikke på tale.

Hans partifelle Stephan Mayer er på samme linje:

– Tyskland er gjennom århundrer preget og formet av den kristne tradisjon, ingenting har endret seg med tanke på det. For øvrig: Ingenting kan historisk underbygge at islam hører til Tyskland, og det gjelder også i dag.

CDU-nestoren Wolfgang Bosbach er kritisk:

– Vår arv er kristen-jødisk, ikke muslimsk. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor vi har denne debatten.

– Når får kristne i muslimske land samme religionsfrihet som muslimer hos oss?

En talskvinne for de Maizière påpeker ifølge Reuters at de nordtyske byene/delstatene Hamburg og Bremen har blitt enige med muslimske organisasjoner om å gi muslimske skoleelever fri på visse høytidsdager.

Tyskland har ni felles helligdager, som alle er regulert av den enkelte delstats lover for helligdager. Bare nasjonaldagen 3. oktober – dagen for tysk enhet – er bestemt av det føderale tyske lovverket.

Martin Schulz, leder for sosialdemokratene, sier ifølge Die Welt at han er overrasket over innenriksministerens forslag, men tar imot det med åpne armer. Han sier at Tyskland bør kunne utrede og diskutere spørsmålet.

Debatten rundt de Maizières utspill kommer på et kritisk tidspunkt for CDU/CSU, som gjorde et elendig forbundsdagsvalg, og som står overfor vanskelige forhandlinger med partiene De grønne og Fridemokratene.