Kunstverk

Valentin Aleksandrovitsj Serov (1865-1911)

Olje på lerret, 72 x 99cm, Det statlige russiske muséet, St. Petersburg

Tiden fra midten av 1800-tallet, og et stykke inn i forrige århundre er muligens den rikeste og mest varierte man har hatt i russisk kunst med komponister som Tsjajkovskij, Mussorgskij, Rakhmaninov og Skrjabin, forfattere som Tolstoj og Dostojevskij, og malere som Surikov, Kramskoj, Pjerov, Levitan, Vrubel, Rjepin – og ikke minst Serov. Han var en fremragende portrettmaler

Serov var elev av blant annet Rjepin, og sterkt påvirket av både eldre russisk kunst og den franske impresjonisme. Det er ikke helt urimelig å si at han i sitt arbeid forente både realisme og impresjonisme.

Han gikk bort bare 46 år gammel i 1911, og slapp dermed å oppleve krig, revolusjon og tiden som fulgte.

Les også

-
-
-
-