Byrådsleder i Oslo,Eirik Lae Solberg (H). Foto: Terje Pedersen / NTB

I høst vedtok det forrige Oslo-byrådet at barnehagene skulle slutte å servere kjøtt. Nå omgjør det nye byrådet vedtaket – med støtte fra Ap.

Det vakte oppsikt og strid da det forrige, rødgrønne byrådet bestemte at det ikke skulle serveres kjøtt i Oslos barnehager.

Men dette påfunnet ble ikke så langlivet. Allerede kort tid etter at det nye, borgerlige byrådet overtok, meldes det at dette vedtaket omgjøres.

– Vi fjerner forbudet mot kjøtt i barnehagene! skriver Oslo Høyre i luke 10 i sin julekalender på Instagram.

Det var Nationen som omtalte dette først, NTB-Anders R. Christensen melder også om saken.

NTB får bekreftet fra byrådet i Oslo at finansutvalget torsdag i forrige uke stemte for et forslag om at barnehager, fritidsklubber og aktivitetsskoler ikke lenger skal pålegges å servere kjøttfri mat.

Matserveringen skal i stedet i størst mulig grad tilpasses nasjonale kostholdsregler, noe som ikke innebærer slutt på kjøtt.

Arbeiderpartiet stemte med de borgerlige

Høyre, Frp, Venstre, KrF og Ap stemte for forslaget, mens SV, MDG og Rødt stemte imot.

Det noteres at Ap nå stemmer for å omgjøre et vedtak de selv nylig var med på å fatte.

Dette styrker inntrykket av at Ap i mange saker var mer eller mindre «gissel» sin byrådspartner i MDG, og så seg nødt til å bli med på en rekke ekstreme vedtak partiet egentlig ikke hadde noe til overs for.

Slik begrunner Ap sin helomvending:

– Ap ønsker å redusere kjøttforbruket i Oslo, og i byråd har vi vært med på flere tiltak som bidrar til det. Så er det ikke til å legge skjul på at et fullstendig forbud ikke var Aps primærstandpunkt, og når det nå kom et forslag om at vi skal følge nasjonale kostholdsråd, som innebærer redusert kjøttforbruk, så valgte vi å stemme for det, sier Aps gruppeleder og nestleder av finansutvalget Marthe Scharning Lund.

MDG presset gjennom kjøttstopp

Det var så sent som i september det forrige Oslo-byrådet, med MDG i spissen, fikk vedtatt at barnehager, fritidsklubber og aktivitetsskoler skal slutte å servere kjøtt og i stedet gå over til å servere fisk og plantebasert mat.

Helsepolitiker Hassan Nawaz i Høyre sa til NRK i september at de var imot et forbud mot å servere kjøtt, men han ville da ikke si hvorvidt et nytt byråd med Høyre kom til å reversere politikken.

FrPs gruppeleder Magnus Birkelund har hele tiden vært imot forbudet mot å servere kjøtt.

– Vi er veldig glade for dette gjennomslaget. Vi mener at man har lagt for mye vekt på ideologi i dette spørsmålet. Her tror jeg de ansatte klarer helt fint på egen hånd å avgjøre hva som bør serveres til barna, sier Birkelund til NTB.

MDG er skuffet

MDGs gruppeleder Sirin Stav er skuffet over det nye bystyrevedtaket.

– Oslo er også en mangfoldig by. Det å servere mer plantebasert mat er også inkluderende på tvers av religion og livssyn, og også med tanke på en del allergier. Det gjør det enklere å sørge for at alle kan spise sammen, sier Stav.

Fra å stå sentralt i Oslo-politikken er MDG nå plassert på sidelinjen som et miniparti uten særlig innflytelse, noe mange innbyggere er lettet over.

Sjansen er stor for at kjøttstopp ikke er det siste av MDGs mer eller mindre spinnville tiltak i Oslo som kommer til å omgjøres av det nye byrådet. Det er utvilsomt noe en god del velgere i Oslo vil imøtese med glede.

Fjerningen av P-plasser blant annet ved utfartssteder i Maridalen, er en slik sak der det forventes en nokså snarlig omgjøring.

Her var nemlig nåværende Høyre-byrådsleder Eirik Lae Solberg raskt ute og tok avstand fra tiltaket MDG fikk presset gjennom, så i denne saken er det ingen unnskyldning for det nye byrådet til ikke å ta snarlig affære.  Se artikkel under.

Les også: 

MDG får gjennomgå for fjerning av p-plasser ved utfartssted: – Skam dere

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.