Sakset/Fra hofta

Når jeg lytter til Dagsnytt Atten, bedriver jeg stadig en liten gjettelek. Idet en reportasje begynner, gjetter jeg hvordan NRK kommer til å vinkle hele historien, hva slags fakta de vil nevne, og hva de ikke vil nevne.

I går hadde de en reportasje om Laquan McDonald, 17-åringen som ble skutt seksten ganger av Chicago-politiet i fjor. Videoen av drapet, som er blitt holdt tilbake av politiet i frykt for nye opptøyer, og selvsagt også for å beskytte dem selv, ble først offentliggjort denne uken. Den kan bli sett under:

La meg først få understreke at jeg overhodet ikke sympatiserer med Chicago-politiet i denne bestemte saken, og at jeg mener at det er riktig å straffeforfølge Jason Van Dyke, politimannen som skjøt og drepte McDonald.

Jeg skriver derfor ikke om saken ut av sympati for politiet, eller fordi jeg finner lokalsaker i USA like viktige som NRK, men for å demonstrere hva slags uærlige skapninger som arbeider for statskanalen vår.

I begynnelsen av reportasjen gjorde jeg følgende gjetninger:

– NRK ville ikke, under noen omstendigheter, nevne det ikke helt uviktige faktumet at McDonald var væpnet med en kniv.

– De ville ikke nevne McDonalds lange historie med ungdomskriminalitet, eller hvorfor politiet dukket opp i det hele tatt, men fremstille han som en helt uskyldig samfunnsborger.

– De ville bruke historien til å male Republikanerne som et rasistisk parti.

– De ville fremstille anekdoten som statistisk representativ (noe den ikke er), og ikke nevne med ett ord de skyhøye kriminalitetsratene til den afroamerikanske befolkningen, eller hvordan langt flere hvite blir drept av afroamerikanere enn vice versa i USA.

Det skal innrømmes at jeg bommet litt. De spredte langt mer desinformasjon enn hva jeg antok at de hadde samvittighet til.

Diskusjonen om hendelsen varte i hele fem og et halvt minutt, men det ble selvsagt aldri nevnt at McDonald hadde en kniv i hånden. Man sa heller ikke noe om foranledningen til skyteepisoden, eller noe som helst om McDonalds kriminelle løpebane.

Ved å unnlate å gjengi slike helt sentrale opplysninger, fordreier NRK bevisst hele sannheten. De regelrett fører sine seere og lyttere bak lyset, og etterlater dem med det falske inntrykket at politiet har skutt en ubevæpnet, helt uskyldig person på grunn av vedkommendes hudfarge.

Programleder Anne Grosvold sa følgende: «Dette går inn i en lang rekke lignende konfrontasjoner hvor amerikansk politi har drept svarte ungdommer tilsynelatende uten grunn.»

Hun fortsatte: «Jeg husker en tale hvor Barack Obama sa at nå må vi ha opplevd dette for siste gang, at politiet skyter sakesløse mennesker.»

En av gjestene, Helene Megaard, kom deretter med følgende uttalelse: «Her blir en svart mann, som ikke provoserer, eller som ikke utgjør noen fare, skutt i ryggen.»

Korrespondent Gro Holm bygget på med enda mer desinformasjon. Hun sa at McDonald løp vekk fra politibilene:

«Det som advokaten til Van Dike sier, det er at han fryktet for sitt liv, at videoen ikke sier hele sannheten, at den er todimensjonal, ikke tredimensjonal, at han faktisk var truet på tross av at 17-åringen faktisk løp vekk fra politibilene.«

Hva vi ser i klippet over, er at McDonald først løper mot politipatruljen som skjøt ham (han var for øvrig ruset på fensyklidin, noe NRK heller ikke har sett noen som helst grunn til å nevne). Når flere patruljer dukker opp, går han litt til siden. Han blir så skutt i et øyeblikk der han snur seg mot dem.

La meg igjen få understreke at politiet som skjøt ham handlet galt og uforsvarlig, men å påstå at McDonald løper vekk fra dem i klippet, medfører rett og slett ikke riktighet. Og Gro Holm vet det.

Selvsagt ble ikke noe statistikk presentert. Når eliten ikke har statistikken på sin side, lener de seg bare mot ideologisk beleilige anekdoter i stedet (derfor er NRK blitt så opptatt av veldig spesifikke amerikanske lokalsaker). Alle andre fakta blir automatisk oversett eller fordreid.

Mer feilinformason om Donald Trump

Propagandaen mot Trump uteble heller ikke i diskusjonen.

Helene Megaard gikk rett i strupen på Donald Trump, som hun mente «hisser opp stemningen» og «deler av den hvite befolkningen». Slik hang hun på sett og vis også bjellen for drapet på McDonald på Trump.

«Det var en svart demonstrant som ble angrepet, eller overfalt, under et møte blant Trumps tilhengere», kunne hun også legge til.

Hva hun her ikke nevnte – igjen en helt sentral del av historien – var at den svarte demonstranten det er tale om ropte og avbrøt talen til Trump. Det er standard prosedyre at hecklers under politiske møter blir kastet ut.

Megaard fremstiller det i stedet som at det har forekommet et uprovosert, rasistisk motivert angrep på en tilfeldig svart person, begått av Trumps opphissede tilhengere.

Man kan se video fra episoden under:

Det er til en viss grad forståelig at ordet «lügenpresse» begynner å komme på moten igjen. Sannheten blir igjen og igjen ofret på ideologiens alter i de dominerende massemedier, som kun velger å presentere informasjon som kommer deres side til gode.