Har vi lært noe?

Hans Rustad

Ingenting blir som før etter 22/7. Heller ikke for Document.no. Det er ett innlegg vi skulle ønske vi aldri hadde sluppe gjennom. Det er der hvor Anders Behring Breivik omtaler Gro Harlem Brundtland som «landsmo(r)deren».

Idag kan Aftenposten fortelle at Behring Breivik hadde planer om å drepe Harlem Brundtland.

Akkurat her kan vi stoppe opp og tenke – lenge.

22/7 vil gjøre noe med den politiske debatten. Document slapp gjennom innlegg som i lys av 22/7 i dag ikke vil sluppet gjennom. Det vil være en virkning av 22/7. Jeg har aldri hatt sans for landforræderretorikken, den har hatt et underliggende tone av trusler. For hva gjør man med forrædere? Anders Behring Breivik har satt slik retorikk i et helt nytt lys.

Etter 22/7 vil det ikke være mulig å benytte slik retorikk. Det vil bli henvist til lukkede fora, til grupper som vinker farvel til sosial aksept.

Man kan ikke skru tilbake tiden. Vi må bare leve med bevisstheten om at det skjedde noe som satte en del ord og ytringer i et helt annet lys. Det er en prosess som vil ta lang tid.

Det ble sagt i går at det er en tid for alt. Dette er ikke tiden for sterk polemikk. Det er en tid for ettertanke.
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.