Drapet på president Hamid Karzai’s yngre halvbror, Ahmed Wali Karzai, som ble likvidert i Kandahar 12. juli – gir betydelig turbulens i Afghanistan. Et politisk drap vil påvirke det kommende presidentvalget.

Presidenthalvbroren hadde en nøkkelrolle i bestrebelsene på å styrke Karzai’s posisjon for presidentvalget, særlig i den følsomme og tett befolkede Kandahar-provinsen. Dette er i dag et hjemland for Taliban, som ellers begynner å bli oppfliset etter infiltrasjoner fra en rekke etterretningsorganer og ikke minst etter NATO-styrkenes angrep mot vitale islamistiske sentra.

Bror til den afghanske lederen ble drept av en salve fra et AK-47 automatgevær – mot hode og bryst, avfyrt av en livvakt for Karzai’s eldste bror, Qayyoum. Drapsmannen er nå navngitt som Sardar Mohammad. Han var i følge det tyske pressebyrået Deutsche Presse Agentur, en ”sovende agent” for Taliban-celler. Pressebyrået har fått en bekreftelse på dette fra en talsmann for Taliban, Qari Yousuf Ahmadi.

President Hamid Karzai er bundet opp i klaner og komplekse økonomiske karteller som ikke gjør ham til en utpreget favoritt for noen. Men i dagens Afghanistan står ikke lederkandidatene i kø.