Nytt

Det konservative folketingsmedlemmet Naser Khader er grundig lei av å bli tilsvinet av hatefulle, unge muslimer når han deltar i islam-debatten, og utstiller nå sine forfølgere på Facebook. Khader mottar også jevnlige trusler, og har levd med politibevoktning i mange år.

I likhet med flere andre muslimske debattører opplever dansk-syriske Khader – som BT kuriøst nok beskriver som «født muslim» – å bli sjikanert av angivelige trosfeller når han ytrer tvil om eller kritikk av islam:

Siden Naser Khader, der er født muslim, holdt en prædiken Grundlovsdag i den protestantiske Mårum Kirke, hvor han gav udtryk for sin tvivl om sin tro, har han oplevet en ny bølge af tilsvininger på mail og via Facebook.

– Det er blevet værre efter, at B.T. skrev den historie, hvor jeg åbent fortalte, at jeg var i tvivl om islam og sagde, at jeg søgte svar på en række af livets store spørgsmål. Blandt andet ved at studere andre religioner, siger Naser Khader.

Tirsdag valgte Khader på sin facebook-profil at offentliggøre et indlæg fra en ung mand plus foto. Ibrahim Ibo Falastin, der angiveligt er muslim, skriver blandt andet: ’Naser Khader din fucking møghund! Du elsker dansker! Hader muslimer! Din fucking bums. Fuck din fremtid, din nar! Din hund, dit svin!’

I en kommentar til Falastins utskjelling skriver Khader: «Her er enda en meget «tolerant, ung muslim. Dere får ham med foto. Og jeg er så glad for at vi nå har skjerpet utvisningsreglene, som primært rammer sånne som ham.»

Denne bemærkning fik nogle af Khaders 5000 Facebook-venner til at opfordre politikeren til at fjerne fotoet igen. Men det vil Naser Khader ikke. – Nej, det synes jeg ikke, er rimeligt. Hvis det er det, de folk mener, så må de også stå ved det, og jeg er godt træt af de tilsvininger, siger en vred Khader til B.T.

Flere muslimske aktører, som f.eks. norske Shabana Rehman Gaarder, blir utsatt for ubehageligheter som følge av sin deltagelse i samfunnsdebatten. Sjikanen han og andre muslimer blir utsatt for er skadelig for demokratiet og debatten, for den betyr at mange muslimer ikke tør å delta, mener den frittalende politikeren:

– Det er ikke kun mig, der oplever den slags ubehagelige ting, men en masse andre muslimer, der tillader sig at tvivle på deres tro, som jeg også tillader mig. Og der er ikke nogen, der skal bestemme over mine tanker, og hvad jeg tillader mig at tvivle eller tro på, siger Naser Khader.

Han mener, at den chikane, som andre muslimer er udsat for, er skadelig for demokratiet og debatten i Danmark:

– Den betyder, at der er mange muslimer, der ikke tør stille sig op og deltage i den offentlige debat med deres tvivl og deres spørgsmål. Det er desværre sådan, at hvis man kritiserer islam, Gud eller Muhammed, så er der nogle muslimer, der tror, at det er en personlig kritik af dem. Det er noget vrøvl, mener Khader.

Også Shabana Rehman Gaarder og kunstneren Lars Vilks har gått til det skritt å navngi unge muslimer som trakasserer dem via sosiale medier. På egen blogg skriver Rehman Gaarder om blant andre Ishaq Bin Hamad Mohammads, som er bror av ekstremisten Mohyeldeen Mohammad, trakassering av henne på Facebook:

Mens flere unge er på banen og krever sine rettighter og protesterer mot tvang og fundamentalisme, får jeg fortsatt mobbe-eposter fra sinte kvinnehater som slenger ut sine grove personangrep med seksuelt obskøne ord eller trusler. Stort sett havner de i søppelkassen. Selv oppfatter disse seg som gode troende, og overlegne. I virkeligheten er det reinspikka fanatisme og forakt for grunnleggende menneskeretter de dyrker. Hvor kommer deres frustrasjon fra og hvorfor tror de det er helt ok å ikke bare dyrke sitt hat, men å angripe navngitte personer ? Kvinnehatet de representerer er et samfunnsproblem som vokser i Norge, og som blir stadig mer skamløs, ford de ikke engang gidder å skrive anonymt lenger.

BT: Khader udstiller sine fjender på facebook