Barne- og familieminster Audun Lysbakken har bedt Økokrim om å vurdere om det er grunnlag for å straffeforfølge den diskrediterte organisasjonen SOS Rasisme. – Vi har mye god dokumentasjon på uriktige utbetalinger til SOS Rasisme, sier Lysbakken til Dagbladet.

Barne-og ungdomsorganisasjonen er mistenkt for det som kan være Norgehistoriens mest omfattende medlemsjuks, og Staten, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) og Oslo kommune krever til sammen 15 millioner tilbakebetalt fra SOS Rasisme.

– Vi har også bedt SOS Rasisme til et møte for å redegjøre for en tilbakebetalingsplan. Dette er samme tilnærming som i saken om medlemsjuks i Målungdommen, sier statsråden.

– Vi har bedt SOS Rasisme om å tilbakebetale 5,2 millioner fordi vi mener at det er knyttet usikkerhet til dokumentasjonen av medlemstallene og at de dermed har mottatt uberettiget tilskudd i perioden 2007-2009, sier Lysbakken.

Departementet skal nå møte med Økokrim for å gjennomgå dokumenter de mener er relevante for politiet.

Til tross for gjentatte krav fra bevilgende institusjoner har SOS Rasismes ledelse nektet å vise fram detaljerte regnskap og bilag slik de er forpliktet til iht regelverket for offentlig støtte.

Statsråden har ikke bedt Økokrim om å inndrive regnskapene, men håper departementet en dag får vite hva millioner av skattekroner har gått til.

– Jeg forventer at Økokrim får tilgang til alle de dokumentene de trenger fra SOS Rasisme, sier Lysbakken.

Det omstridte SOS Rasisme har vært under granskning siden det ble kjent at organisasjonen hadde brukt millioner av statsstøtten de mottok på eiendomsinvesteringer. Bare i 2009 mottok organisasjonen hele 9 millioner i økonomisk støtte fra forskjellige offentlige instanser, men er blitt gjenstand for en av de mest omfattende granskningene av barne- og ungdomsorganisasjoner på mange år. Blant de som gransker organisasjonen er Integreringsdirektoratet og Oslo kommune. Også Riksrevisjonen er involvert i saken og LNU, Oslo kommune og Fordelingsutvalget har holdt tilbake 8,6 millioner av støtten for 2010 i påvente av granskningen.

I en rekke oppslag har Dagbladet avslørt hvordan organisasjonen sendte ut krav om kontingent til fiktive personer.

På få år oppga SOS Rasisme en eksplosiv vekst i medlemsmassen, og mottok som følge av dette stadig større offentlige overføringer. SOS Rasismes oppga medlemstall som er tre ganger så store som speiderbevegelsens, og mer enn dobbelt så store som Natur og ungdoms og Røde Kors` medlemstall til sammen. Ifølge orgaisasjonen økte også antallet aktive lokallag fra 83 til 278 på bare fem år.

Barne- og ungdomsorganisasjonen, som hovedsaklig ledes av medlemmer av den lukkede marxist-leninistiske sekten Tjen Folket, har fått nærmere 50 millioner kroner i offentlig økonomisk støtte siden 2000.

Dersom politiet velger å starte en etterforskning kan politiet ta beslag i SOS Rasismes medlemsregister, regnskapsbøker og dokumenter som kan ha betydning for saken.

Dagbladet: Lysbakken setter Økokrim på SOS Rasisme

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂