En Europol-ekspert advarer om at den planlagte Schengen-utvidelsen med Bulgaria og Romania vil øke den illegale innvandringen via Tyrkia og Svartehavet.

– Innlemmelsen av Romania og Bulgaria i Schengen-området har potensiale til å øke presset på den tyrkisk-greske grensen og gjøre den bulgarske kysten av Svartehavet til et mål for illegale innvandrere, sa leder for Europols avdeling for analyse og informasjon, Jean-Dominique Nollet, på den pågående Schengen-konferansen.

Nollet understreket behovet for analyser og passende tiltak for kriminalitetsbekjempelse for å motvirke risikoen som vil følge med de to landenes inntreden.

Mens både den franske og den italienske regjeringen samt Nordisk Politiforbund ba EU-kommisjonen om å revidere Schengen-avtalen for å få tilbake grensekontrollen i EU, ble det kjent at EU-parlamentet hadde vedtatt å utvide Schengen-området med Romania og Bulgaria.

Bakgrunnen for Nordisk Politiforbunds utspill var at personer fra de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen står for 80 prosent av den organiserte kriminaliteten som begås i Norden. I 2009 ble det kjent at rumenske statsborgere var den raskest voksende kriminelle gruppen i Norden, og sto bak hele 80 prosent av vinningskriminaliteten som ble begått i bla Oslo.

I 2010 viste også tall fra Københavns Politi en voldsom stigning i kriminalitet begått av rumenere, som i forveien var overrepresentert på kriminalstatistikkene. Høsten samme år hadde politiet på Nordsjælland så store problemer med kriminelle fra Romania at de ba om å få en rumensk politimann fast stasjonert.

Nederland har imidlertid blokkert Romanias og Bulgarias inntreden for ett år. De to landene, som har vært medlemmer av EU siden 2007, trenger godkjennelse fra alle de 25 Schengen-landene for å bli innlemmet i samarbeidet.

Også urolighetene i den arabiske verden har ført til økt bekymringen for illegal innvandring til EU i flere medlemsland, og EUs innenriksministre er nå på møter i Luxembourg for å se over Schengen-reglene.

– Tyrkia er for øyeblikket det største samlingspunktet for innvandrere, og organiserte kriminelle grupper vil defintivt bruke enhver åpning ved grensene til å føre flere ulovlige innvandrere inn i EU, advarte Nollet, som la til at Balkan allerede har stått for den største veksten av smugler-, menneske- og narkotikatrafikk i Europa.

However, weak border and customs control in crisis-stricken Greece, an EU member, were just as worrying, according to another study by the Sofia-based Centre for the Study of Democracy presented Tuesday.

Cigarette smuggling especially has been a problem for Bulgaria, which cannot perform full controls of Greek cargo as the two countries share an internal EU border, CSD expert Tihomir Bezlov said.

Bulgarian customs seized more than 124 million smuggled cigarettes in the first five months of 2011, 70 percent of them from Greece, the latest customs agency data showed.

And the situation was set to worsen, according to the expert, who warned that Greece would continue to cause «huge problems» for both Bulgaria and Romania, especially at a time when the country did not have any money to spend on strengthening customs and border controls.

EUbusiness: Schengen enlargement to increase illegal migration: Europol

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂