Nytt

Forsvarsminister Robert Gates holdt en tale i en belgisk tenketank fredag som vil gi gjenlyd: Europeiske land holder seg ikke med et forsvar verdt navnet. De parasitterer på USA, og nå som den økonomiske krisen biter, venter de at USA skal dekke det underskuddet også.

Det går inne an, sa Gates. Det kommer ikke til å holde. NATO-alliansen vil sykne hen og bli irrelevant.

Dette er noe av det sterkeste budskap en amerikansk forsvarsminister har levert, og det veier ekstra tungt fordi Gates er en av de dyktigste forsvarsministre USA har hatt. Han har også vært CIA-sjef og tjent åtte presidenter.

Fredag sang han ut.

Europeiske allierte gjør ikke jobben. De har ikke styrkene som skal til, og de som opererer, feks. i Afghanistan, er innhegnet av så mange nasjonale krav og hensyn at de blir om ikke ubrukelige, så av sterkt begrenset verdi.

Gates tenkte på de såkalte rules of engagement som landene pålegger sine soldater, som feks. at Norge nektet å sende soldater til Helmand. Nå antyder Gates at disse reservasjonene har en politisk pris.

Mr. Gates slammed NATO nations for failing to meet their commitments in Afghanistan — or for imposing sweeping restrictions on those forces they do send — which he said hobbled the mission.

Han var ikke mer nådig mot Libya-operasjonen. Etter 11 uker har landene sluppet opp for bomber og USA må steppe inn med nye leveranser. Og dette skal være verdens sterkeste militærallianse!

And despite NATO’s decision to take command of the air war in Libya, the alliance is running out of bombs after just 11 weeks, he said. The operation would fall apart without a continued large infusion of American support, Mr. Gates added, since other NATO nations have not invested in the weapons required to carry out lengthy combat operations.

Utdatert allianse?

USA vil i stigende grad spørre hva de får igjen får å betale for NATOs infrastruktur. USA betaler for tiden 75 % av budsjettene. Det kan ikke fortsette, spesielt ikke når europeiske land over tid systematisk nedprioriterer sitt forsvar og venter at USA skal betale. Det holder ikke. Det kommer ikke Kongressen til å finne seg i, advarte Gates.

Perhaps most significantly, Mr. Gates issued a dire warning that the United States, exhausted by a decade of war and dreading its own mounting budget deficits, simply may not see NATO as worth supporting any longer.

“The blunt reality is that there will be dwindling appetite and patience in the U.S. Congress — and in the American body politic writ large — to expend increasingly precious funds on behalf of nations that are apparently unwilling to devote the necessary resources or make the necessary changes to be serious and capable partners in their own defense,” Mr. Gates said.

He was dismissive of some NATO partners as “nations apparently willing and eager for American taxpayers to assume the growing security burden left by reductions in European defense budgets.”

Men Gates så lenger. Han sa han representerer den siste generasjon i posisjon som er farvet av annen verdenskrig. Nå overtar snart nye ledere for hvem Europa og annen verdenskrig ikke betyr like mye. De vil se med cost-benefit-øyne på NATO: hva får vi igjen? USA har forpliktelser mange andre steder. Asia er allerede en viktigere strategisk sett.

Libya

Det Gates hadde å si om Libya, må komme som et sjokk for vanlige opplyste borgere, som trodde at det denne gang var europeere i førersetet. Vi har hørt om antall bomberaid, og Aftenposten har forlangt å vite bombemålene. Men norske medier har ikke undersøkt kapasitet, kompetanse og utføring. Man vil at det skal bombes mindre, ikke mer.

Det Gates sier om europeisk kapasitet er sjokkerende.

The defense secretary was even harsher in his critique of NATO’s command of the Libya operation. After an initial bombing campaign run by the Americans, the alliance took over the air war and Mr. Gates warned that NATO may not be up to the task.

“The mightiest military alliance in history is only eleven weeks into an operation against a poorly armed regime in a sparsely populated country — yet many allies are beginning to run short of munitions, requiring the U.S., once more, to make up the difference,” Mr. Gates said.

While the Libya war was unanimously endorsed by NATO nations, less than half are participating, and less than a third are carrying out strike missions.

“Frankly, many of those allies sitting on the sidelines do so not because they do not want to participate, but simply because they can’t,” Mr. Gates said. “The military capabilities simply aren’t there.”

The Libya operation has proven the alliance is desperately short of intelligence, surveillance and reconnaissance aircraft, as well as aerial refueling planes — all are crucial to modern combat. The United States still is supplying the largest share of all of those to the NATO effort, even thought it pulled most of its strike aircraft out of the operation.

Irrelevant

Gates brukte uttrykket at Europa vil bli militært irrelevant: under et visst nivå har ikke europeerne et forsvar i noen meningsfull betydning av ordet, akkurat som Norge kun har en stående styrke som kan forsvare en bydel i Oslo. Da er man irrelevant.

Det finnes selvsagt en måte å rette opp situasjonen på. Men det krever helt andre forsvarsbudsjetter. Finnes det politisk vilje til det?

Mr. Gates said the problem has been lack of military investment on the part of too many NATO nations. “For all but a handful of allies, defense budgets — in absolute terms, as a share of economic output — have been chronically starved for adequate funding for a long time, with the shortfalls compounding on themselves each year,” he said.

Mr. Gates did offer a prescription. “Looking ahead, to avoid the very real possibility of collective military irrelevance, member nations must examine new approaches to boosting combat capabilities — in procurement, in training, in logistics, in sustainment,” he said.

Defense Secretary Warns NATO of ‘Dim’ Future