Sakset/Fra hofta

Aftenpostens Midtøsten-korrespondent Jørgen Lohne har besøkt grenseområdet på Golan-høydene som palestinere forsøkte å storme søndag.

Her møter han den israelske regjeringstalsmannen Raanen Gissin som forsøker å forklare og forsvare hvorfor soldatene skjøt på det som formelt sett var ubevæpnede sivile.

Ordet «ubevæpnet» får en litt annen klang når det var snakk om en tilnærmet selvmordsoperasjon: Demonstrantene visste ut fra erfaringen noen uker tidligere at israelerne skyter hvis noen forsøker å storme grensen.

Men for Jørgen Lohne er ikke dette opplagt. Han stiller seg meget kritisk til israelernes oppførsel.

– Dr. Gissin, knapt noen har vel problemer med å forstå at dere ønsker å stanse mengden, kanskje til og med arrestere noen av demonstrantene. Men kan du forstå at det blir ubegripelig for mange at dere så dere nødt til å drepe fire ubevæpnede mennesker her på søndag?

Ubegripelig for hvem? Lohne ser helt bort fra hva hensikten med aksjonen var. Den var omtrent som hos aksjonistene på Mavi Marmara i april ifjor: Gjør noe provoserende som tar israelerne på senga, får dem til å reagere. Enten aksjonistene lykkes eller israelerne reagerer; uansett vinner man sympati. Dette er en lek med menneskeliv og en villighet til å ofre nettopp sivile. Men det er de som organiserer aksjonen som er kyniske, ikke israelerne.

Lohne stiller ikke det spørsmålet overhodet. Han mener soldatene skulle arrestert aksjonistene!

Han siterer en drusisk lege som bekrefter at det dreier seg om selvmordsaksjoner, men trekker ingen konklusjoner av det.

– Dr. Gissin har rett på ett punkt: Det er ingen tvil om at mange av demonstrantene som forsøker å krysse sperringene er villige til å dø martyrdøden, kommenterer den drusiske klinikksjefen dr. Tasseer Maray, som møter Aftenposten over en øl i en sen kveldstime etter en lang arbeidsdag.

Han forteller om et møte med en 13 år gammel gutt som 15. mai hadde tatt seg forbi piggtråd og israelske vakter og nektet å vende tilbake:

– Han sa: «Jeg har lovet mor at jeg aldri skal komme før vi har fått rett til å tilbake til vårt eget land. Jeg vil lide martyrdøden for Palestina», sier dr. Maray.

Er det riktig å kalle selvmordsaksjonister for «ubevæpnede sivile»?

Kan det tenkes at Lohne fungerer som spin doctor for aksjonistene? De aksjonerer, og journalister som Lohne dukker opp og stiller Israel de ubehagelige spørsmålene: – Hvordan kunne dere skyte?

Hensikten synes å være at israelske soldater skal miste motet og ikke våge eller makte å skyte. Da vil det være fritt frem å storme grensen.

Lohne trekker også inn et annet moment som viser hvor han står: Israelerne har ikke rett til å forsvare et okkupert territorium!

– Hvorfor velger dere å skyte ubevæpnede demonstranter som vil ta seg inn på område det internasjonale samfunn har fastslått er okkupert?

Journalister som Lohne vil gjerne tro at palestinerne som stormer grenser er forløpere for den arabiske våren, og at det er uttrykk for desperat frihetslengsel.

Men frihet for palestinerne synes å forutsette at israelske interesser underkjennes eller aktivt motarbeides. Frihet for den ene blir tap for den andre, og ikke bare tap, men Forsvinn!

Det er den systematiske propagandaen fra journalister som gjør at israelerne ikke våger å gi fra seg Golan. Slik journalistikk er undergravende for tillit.

Lohne reiser mye og må bli sliten, fysisk og mentalt. Guarden hans blir senket.

Hadde han fått tenkt seg om, ville han visst at han her slapp seg for langt utpå glattisen.

Los Angeles Times har en artikkel som bekrefter at palestinerne i flyktningleiren Yarmouk følte seg lurt og misbruk av terrororganisasjonen PFLP (Generalkommandoen) og forsøkte å storme deres kontorer mandag. PFLP (GC) svarte med å drepe 20 palestinere, sannsynligvis langt flere enn israelerne gjorde.

Men en slik story ville ødelegge Lohnes vinkel.

– Menneskene som kommer hit for å ta seg over, ønsker å dø