Feature

13 år gamle Hamza al-Khatibs grufulle død er blitt en boomerang for et regime som dreper og torturerer alt og alle som måtte komme i dets vei. Assad bruker samme metoder som faren, men de virker ikke like effektivt. En grunn er youtube og internett. Den som ser et blidt gutteansikt og så ser videoen av den drepte gutten, forstår noe om hva dette regimet er i stand til. Selv dyrisk blir et for tamt ord.

Slik har regimet opptrådt i flere tiår, men anno 2011 er det ikke like lett. Saddam Hussein pleide å oppføre seg slik. Men nå nekter folk å finne seg i det.

Disse videoene har en voldsom virkning. De er nesten eksplosive. Det sier seg selv at den som ser dem gripes av et voldsomt sinne. De er mobiliserende, og får samtidig hatet til å flamme. Men kanskje er det det regimet vil: at folk skal bli like voldelig som dem selv, slik at de har rettferdiggjort sin egen vold.

Det er en lekse man har sett i Midtøsten: regimenes vold har en virkning på folk. Det var ikke amerikanerne som utløste volden i Irak etter mars 2003. De tok lokket av motsetninger som hadde ulmet i årtier, og den volden som Saddams styre hadde praktisert, hadde smittet av på folk.

Les også

-
-
-