Nytt

Opposisjonelle syrere møttes onsdag i Antalya i Tyrkia for å debattere hvordan kampen mot Assad-regimet skal føres. Det var uenighet om mye, bare ikke at regimet må gå.

Men bare det at tyrkiske myndigheter tillot opposisjonen å møtes i full offentlighet er et kraftig tilbakeslag for Assad-regimet. Tyrkia og Syria har kraftig forbedret forbindelsene de senere år. Faktisk var aksen Ankara-Damaskus en viktig del av Tyrkias projisering av makt i Midtøsten. For et par år siden innførte man visafrihet.

AKP-regjeringen har gjentatt ganger henstilt til Assad om å dempe voldsbruken, til ingen nytte. Den har eskalert.

Det har åpenbart fått Receyp Tayyip Erdogan til å konkludere med at Assad-regimets dager er talte. Indirekte er det det man sier: Tyrkia tror ikke lenger på Assad. Det er selvsagt en voldsom desavouering, gitt det gode forholdet som eksisterte.

Aktivister fra hele verden fløy inn. På flyplassen ble de trakassert av regime-tilhengere som Syria hadde sendt inn. Disse forsøkte til å og med å trenge inn på konferansen, men ble stanset av politiet.

Man skjønner av referatet at det var mange uklarheter om kursen videre, og hvem som representerer hvem.

Men nyhetene fra Syria bidrar neppe til å styrke overbevisningen. Når det skytes 18 mennesker i en liten by på en enkelt dag, sier det noe om hvor brutalt Assad farer frem.

Støtten fra Tyrkia kan vise seg å bli viktig for opposisjonen.

An assault on al-Rastan and Talbeeseh, two towns several miles north of the city of Homs, continued into its fourth day on Wednesday, activists and residents in Homs said. Eighteen people were killed in al-Rastan on Tuesday, according to human-rights monitors.

Eight people were shot dead in Hirak, a city in the south which is under siege, including an 11-year-old girl. Rights groups estimate the death toll from Syria’s uprising at near 1,000.

Syrian Opposition Meets in Turkey