Sakset/Fra hofta

Den Amnestyrelaterte gruppen Cageprisoners, som ledes av den tidligere Guantanamo-innsatte og Talibantilhengeren Moazzam Begg og bla bidrar til å offentliggjøre tekstene til hatpredikanten Anwar al-Awlaki, har publisert et manipulert bilde som viser det blodige liket av Barack Obama, sammen med en tekst som beskriver et fremtidig attentat på presidenten.

Artikkelen er postet av Cageprisoners Fahad Ansari, en advokat som tidligere jobbet i den såkalte Islamske menneskerettighetskommisjonen og beskriver al-Awlaki – mannen som er tippet som Bin Ladens etterfølger – som «inspirerende», skriver pseudonymet Lucy Lips på nettsiden Harry`s Place:

Ansari previously wrote an article for CagePrisoners, in which he said of the death of a Libyan Al Qaeda member: “His death however may serve as the fertilizer that serves to revive the spirit of jihad in the Muslims of Britain.” Read some of Ansari’s other views. It is very clear that he is a hardcore supporter of Salafi jihadi politics.

Let’s take a step back here.

Can you imagine what the reaction would be if a group with links to the political Right were to cheer the imagined lynching of Obama? That would basically be the end of the outfit. It would put that group firmly outside the boundaries of the political mainstream. Investigative reporters would be sent to doorstep the disgusting man. The police might well arrest and question him.

That logic does not apply to CagePrisoners.

Snarere tvert i mot: I april 2010 ga Amnesty International menneskerettsveteranen, feministen og ekspert på religiøs fundamentalisme Gita Sahgal sparken fordi hun offentlig kritiserte den tette forbindelsen mellom salafistgruppen og Amnesty.

Til tross for massiv kritikk gikk bla daværende generalsekretær Claudio Cordone i Amnesty International og leder John Peder Egenæs i Amnesty Norge ut med et kraftig forsvar for menneskerettsorganisasjonens nære relasjon til ekstremisten Begg og Cageprisoners. Cordone gikk så langt som til å forsvare Beggs oppfatning av «defensiv jihad» – i dette tilfellet forstått som retten til å påtvinge afghanere Talibans totalitære, menneskerettsbrytende shariastat – som en menneskerettighet. Etter ytterligere kritikk forsøkte han imidlertid å bortforklare uttalelsen fra 28. februar 2010. Amnesty og Cageprisoners har siden opptrådt sammen ved flere anledninger:

Amnesty fully embraced CagePrisoners as a partner, most recently joining forces with it to make a joint submission to the British Government’s Detainee Inquiry.

CagePrisoners is still welcome in civic buildings throughout the United Kingdom. On 11 June, for example, they’re holding a fundraising dinner at Cardiff City Hall.

And who funds CagePrisoners? Why, it is the Quaker charity, the Joseph Rowntree Trust, whose funding runs until November:

Laughably, its purpose is “to support Moazzam Begg’s work in educating, advocating and inspiring people about the possibilities of reconciliation between the values of the West and Islam”. After the furore over Awlaki, The Telegraph questioned the continued funding of Begg’s outfit. This was their response:

Last night Stephen Pittman, Secretary of the Joseph Rowntree Trust, defended his charity’s funding of the group. He said: “I’ve recently spoken to Cageprisoners and I have had a commitment that they are completely opposed to any form of the use of terrorism aimed at civilians.

“They are completely committed to the upholding of human rights standards … [and] have distanced themselves from this man [al-Awlaki].

“Cageprisoners has now stated that it is not supportive of anything al-Awlaki is saying relating to the use of violence.

“We have got a Muslim community in Britain which feels highly alienated and the people who in our view are able to build bridges and make links to those young Muslims are people like Moazzam Begg and Cageprisoners.”

Senest i forrige uke var Friends House i London vertskap for det Hizb ut-Tahrirassosierte Cageprisonersmedlemmet Asim Qureshi – en kjent tilhenger av vold som mener at jihad er en plikt (incumbent) for muslimer og at unge britiske muslimer selvfølgelig kan gå til kamp.

Harry`s Place: Amnesty Partner, CagePrisoners, Lynches Obama