Tyrkia ikke med i EU-budsjett til 2020

Hans Rustad

Tyrkisk medlemskap er ikke inkludert i forslaget til EUs langtidsbudsjett for 2014-2020. Det er et kraftig politisk signal om at Tyrkia ikke vil bli medlem i overskuelig fremtid.

Turkish membership in the European Union is off the bloc’s radar screen for the next decade, its decision not to include Turkey in the EU’s budget for 2014-2020 appears to show.

«Including Turkey in the 2014-2020 budget would have meant that Turkey would be an EU member within this period. This is the last message French President Nicolas Sarkozy and German Chancellor Angela Merkel would like to give,» said Demir Murat Seyrek, a managing partner of the Brussels-based Global Communications and an expert on the European Union.

Candidate countries receive special funding during their first five years of EU membership. An allocation has been foreseen for Croatia, another candidate country that started membership talks the same year as Turkey and is expected to conclude its negotiations later this year.

Member states’ opposition to Turkey’s joining the bloc caused the European Commission, tasked with preparing the budget, to rebuff the Turkish government’s demands to have Turkey included in the EU’s 2014-2020 financial considerations.

TURKISH MEMBERSHIP OFF EU’S RADAR SCREEN UNTIL 2020
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.