Avtalen mellom Fatah og Hamas øker sjansen for at man vil søke FN om anerkjennelse av en palestinsk stat i september, basert på 67-grensene.

Norge er blant de europeiske land som kan tenke seg å stemme for en ensidig erklært palestinsk stat, skriver euobserver.com.

PLO hevder at signalene fra EU til samlingen er positive.

Palestinerne hevder at syv EU-land allerede har signalisert at de vil stemme for anerkjennelse. Blant landene som nevnes som positive er Norge.

The national unity deal is also troubling for Israel because it increases the likelihood the PLO will in September apply to join the UN as a fully fledged member on the basis of borders established after the 1967 Six-Day War – a move leaving swathes of Israeli settlements on the Palestinian side.

EU and Palestinian diplomatic sources said that eight-or-so EU countries already support the September initiative due to the years-long impasse in bilateral Israeli-Palestinian talks on a final settlement.

The EU countries are said to include Greece, Ireland, France, Spain and Sweden. Norway, outside the EU, is also on board, with the UK «getting close to this point.»

USA vil trolig stemme mot. En eventuell anerkjennelse kan dermed åpne en stor utenrikspolitisk kløft mellom USA og Europa, hvor Europa fremstår som mer muslimvennlig i muslimenes øyne. Poenget med at muslimsk befolkningsandel i Europa betyr større lydhørhet for deres synspunkt, kan bli en selvoppfyllende profeti. Og forholdet til Israel er av stor betydning for alle parter. Hvis man må velge den ene part vil det få konsekvenser for videre politikk.

Palestinian diplomats await EU backing for unity government

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂