Tar du utfordringen, Støre? Kan du prøve å overtale Hamas til å la Røde Kors besøke Gilad Shalit neste gang du snakker med dem? Kanskje true dem med å stenge pengekranen bare lite grann?

På et hemmelig sted i Gaza har den israelske soldaten Gilad Shalit sittet i fangenskap i snart fem år. Mange spør hvorfor ikke noen av de israelske spesialenhetene bare kan ”få ham ut- de må da vite hvor han er!”
De vet kanskje det, men er vel redde for å gjøre samme tabbe som de gjorde da de prøvde å redde ut en annen kidnappet soldat i 1994:

Nachshon Wachsman skulle tilbake til militærbasen sin sent en lørdagskveld etter å ha besøkt sine foreldre. Han fikk haik med en bil med det han trodde var ortodokse jøder, men som viste seg å være utkledde Hamas-militante. Han ble deretter holdt fanget i en arabisk landsby bare ti minutter fra sitt eget hjem.

Etter noen dager fikk en spesialstyrke i oppgave å redde ham ut, men unge Wachsman ble drept før redningsmennene kom seg inn i rommet der han ble holdt fanget. En fra de israelske spesialkommandoene og fire Hamas-miltante ble også drept i denne aksjonen.

Som for Gilad Shalit som for Nachshon Wachsman dengang krevde Hamas løslatelse av palestinske fanger fra israelske fengsler.

Statsminister Benjamin Netanyahus argument mot løslatelse av over 1000 palestinske fange i israelske fengsler mot Gilads løslatelse, er at disse palestinske fangene ”har blod på hendene” og er som terrorister å regne. Statsministeren vegrer seg fra å slippe dem fri, og han er ikke alene om å bekymre seg for hvor mange flere israelere kan bli rammet dersom de blir sluppet fri.

Gilad Shalit var symbolsk til stede med en tom stol ved mange familiers bord på Sederkvelden, som innledet Pessach. ”Seder” betyr ”orden”, altså orden i fortellingen om utgangen av Egypt. Sederkvelden med fortellingen om utgangen av Egypt, kan sammenlignes med julekvelden og juleevangeliet.

Heller ikke denne sederkvelden var Gilad til stede ved sine foreldres bord. Familien Shalit feiret høytiden også i år på gaten ved teltet som er satt opp like i nærheten av statsminister Netanyahus residens i Jerusalem.

Den 25. juni blir det fem år siden soldaten Gilad Shalit ble kidnappet som krigsfange på israelsk jord og bortført til Gaza. I løpet av denne tiden har tre brev og et lydbånd vært de livstegn familien hans og israelske myndigheter har fått fra Hamas. I september 2009 ble det overleverte Hamas en dvd som viste Gilad sittende på en hvit plaststol. Han leste forsiktig opp noe skrevet på en lapp han holdt inne i en palestinsk avis foran seg som viste datoen 14. 9. 2009.
Han fikk sendt en hilsen til sine foreldre og søsken og sa at han ble behandlet bra.

Konsekvensene av den plutselige forlovelsen mellom Hamas og Fatah er det ingen som ennå helt ser. Når det gjelder frigivelse av sin sønn, er ikke Noam Shalit særlig optimistisk. Dette kommer fram i en samtale med Ahiya Regev i Ynetnews i går: ”Det jeg vet er at Hamas ikke ønsker å frigi ham for øyeblikket, og det gjør heller ikke Netanyahu”.

Ingen vet hvor lenge den unge israelske soldaten kan bli sittende som krigsfange i Gaza. Ikke én gang har Internasjonale Røde Kors fått besøke ham, noe som er brudd på internasjonale avtaler og den 3. Genevekonvensjonen, som sier at krigsfanger skal ha rett til human behandling. I tillegg er det gjentatte brudd på artikkelen som gjelder retten til å vite hvor fangen blir holdt, og ikke minst, at fangen skal kunne ha kontakt med Internasjonale Røde Kors.

For noen dager siden fikk foreldrene til Gilad møte den nye israelske forhandleren for Gilads frigivelse, David Meidan. Han skal samarbeide med den tyske politikeren som forhandler direkte med Hamas, Gerhard C. Det gikk rykter om at også den tyske forhandleren skulle byttes ut med en ny etter flere mislykkede forhandlingsforsøk. Og det var da idéen slo meg: Jonas Gahr Støre må jo være den best kvalifiserte kandidaten til å forhandle med Hamas! Han som er en av de få vestlige toppolitikere som har kontakt med Hamas OG har en fortid i Internasjonale Røde Kors!

Av Hildegunn R. Egdetveit
Jerusalem, 28.april 2011

Les også

-
-
-
-
-
-