Det har lenge vært slik at man tester ut politiske ideer i barne- og ungdomsprogrammene til NRK. I takt med at nye kulturer tar mer plass, blir man dristigere. Intervjuet med P3s Leo Ajkic krysser likevel en grense. Her presenteres en muslimsk overtakelse av Norge som sannsynlig og positiv.

En motsatt konklusjon – en advarsel mot at noe slikt skulle skje, eller at det vil være sterkt konfliktskapende – synes utenkelig i NRK.

Men man konstaterer at det er nå er lov å leke offentlig med tanken: et muslimsk Norge.

Utgangspunktet er en samtale i programmet Trygdekontoret mellom Hanne Nabintu Herland, Åge Aleksandersen og Leo Ajkic. Ajkic har katolsk mor og muslimsk far. Han leker med temaene. Det er formen i Thomas Seltzers program: lekent. Dermed kan man si mye rart. – Det kommer til å bli krig i Norge, sier Ajkic, og jeg kommer til å kjempe med muslimene, legger han til. Åge Aleksandersen ser ut til å være svært utilpass med formen og hva som sies.

– De kommer til å ta over Europa, sier Ajkic. Hvordan? – Det er noe alle vet, det er bare slik – Ajkic fekter med armene – man vet.

Journalist fra NRK nett Kirsti Falch-Nilsen har laget en forhåndsomtale, der Ajkic utdyper.

– Personlig syns jeg islam er veldig bra, men jeg skjønner at det er mange som frykter det, gjennom det vi ser i media. Jeg tipper folk rundt om i landet ikke ser så mye på Al-Jazeera, men på vestlige kanaler. Da er det ikke rart at man frykter muslimer.

Han har sett en dokumentar hvor muslimenes plan for å ta over verden kommer fram.

– Det er ikke med Osama bin Laden, men med fred og ved å være mange. Hvis det er meningen at muslimene skal styre Norge, så skjer det. Og da er det greit, sier Ajkic.

Skulle NRK gjort noe på dette måtte de brukt samme spøkefulle, lekne form som Ajkic. Man vet ikke helt hva som er alvor og hva som er skjemt. Men når NRK slår det opp som de gjør, ser det bare ut som alvor, og da er det slett ikke morsomt.

Et slikt oppslag provoserer mange. Både de fordi de ikke ønsker en slik utvikling, og fordi det er lov å leke med en muslimsk overtakelse av Norge, men ikke det motsatte: at dette er noe de vil forhindre.

Erfaringene fra Balkan var ikke så gode. Samme kveld sender NRK Brennpunkt et program som mistenkeliggjør de bosniske muslimenes rolle i Srebrenica.

Det virker ikke som om NRK lenger forstår hva de driver med.

NRK har rett og slett mistet evnen til å forstå hva public service-kringkasting innebærer i et land der mange nye kulturerer skal integreres.

Hvilke reaksjoner tror NRK et slikt oppslag skaper? Hva slags holdninger forteller det om i redaksjonen?

NRK agerer som AUF som kjører ufortrødent på det muslim-vennlig sporet og ønsker seg hijab på dommere, og erklærte at man hadde vunnet flere seire på landsmøtet for sin «integreringsvennlige» linje. Hvem tror AUF de er til for? Hvem kommer til å være medlem om noen år? Det samme kan man si om NRK – hvordan vil det gå med oppslutning om kringkastingslisensen hvis de politiserer uhemmet?

– Muslimene tar over Norge
P3s Leo Ajkic ser for seg Norge som et muslimsk land i framtiden. – Det er ikke nødvendigvis negativt. Skjer det, så skjer det.