Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener ikke det er fremkommet opplysninger som rokker ved Goldstone-rapporten. At formannen selv har kommet frem til at hovedkonklusjonene er basert på sviktende premisser, gjør ikke inntrykk.

Det slo ned som en bombe at en sørafrikansk internasjonalt anerkjent dommer, som attpåtil er jødisk, kunne lede en kommisjon som sa at den israelske hæren bevisst gikk etter sivile mål. Dvs. det var ikke et uunngåelig biprodukt, collateral damage, men bevisste mål. Rapporten kostet Israel mye prestisje internasjonalt.

Men så skriver Goldstone en artikkel i Washington Post der han forteller at han har kommet til at hovedkonklusjonen var feil: IDF gikk ikke etter sivile mål, for målenes skyld.

Nå var det FN som hadde et problem.

I denne situasjon er det Gahr Støre velger å desavouere Goldstone. Han later som den offisielle versjonen fortsatt er gyldig. For å få til dette må han late som om Goldstone ikke mener det han har skrevet:

VG Nett siterer utenriksministeren på at det er snakk om «et grundig stykke arbeid fra en troverdig kommisjon og en anerkjent kommisjonsleder».

– Jeg kan ikke se at det har kommet frem ny informasjon som trekker hovedfunnene i rapporten i tvil, sier han.

For å kunne opprettholde sin balanseakt må Gahr Støre tillegge Goldstone meninger han ikke har. Han har skrevet at han tok feil, IDF dreper ikke sivile for å drepe sivile. Men det later Gahr Støre som han ikke har lest.

Han hopper elegant over til de store sivile ødeleggelsene. De kan da ikke være tilfeldige? Dermed manipulerer Gahr Støre både med språket og med uttalelsene til Goldstone.

– Når det gjelder anklagene om at Israel bevisst ønsket å ramme sivile mål, så sier Goldstone nå at det ikke er grunnlag for å konkludere i noen bestemt retning. Det slutter jeg meg til. Samtidig gir de omfattende ødeleggelsene av sivil infrastruktur, og det store antall sivile drepte et inntrykk av systematikk, sier han.

– Jeg deler ikke oppfatningen av at kritikken vi reiste mot angrepene ikke er gyldig, sier han.

Gahr Støre liker å få i pose og sekk. Men har toner han flagg, og det er mot Goldstone, og for rapporten.

Gahr Støre mener det ikke er grunn til å omgjøre på påstanden om at IDF dreper sivile med overlegg, – sikter bevisst på dem.

Støre holder fast på Israel-kritikk
– Ikke grunnlag for å trekke granskingsrapport om Gaza-krigen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂