Det er nesten ikke jøder i Norge, men ordet jøde benyttes hyppig som skjellsord blant unge, helt uten tanke på konsekvensene.

En 15 år gammel jødisk jente gir et rystende eksempel på hvor utbredt denne ordbruken er og hvordan det rammer.

Men hun gir også et annet eksempel. Eldre slektninger som må ta drosje til synagogen får beskjed av to drosjesjåfører etter hverandre om at de nekter å kjøre dem dit. I hvert fall den første hadde Midtøsten-bakgrunn.

Den virkeligheten jenta skilderer er en virkelighet helt blottet for empati, og i mange tilfeller direkte fiendtlighet, mot jøder, som jøder.

Leserinnlegget står på Si;D-siden i Aftenposten. Det burde stått på første side.

Helt seriøst, når skal dette med jødehat ta slutt? Jeg er utrolig lei av kommentarer som «jævla jøde» og «støgge jøde». Da jeg fortalte farmoren min at noen sa slike ting til meg på skolen, ble hun helt fra seg. Jeg trodde nesten hun skulle besvime. Lite visste hun hvor mye jødehatet i Norge har utviklet seg.
«Jøde!» er et hyppig brukt skjellsord. Ikke bare til jøder, men til alt og alle. «Jøde!» hvis man får dårlig på en prøve. «Jøde!» hvis man bommer på målet i fotball.
Her om dagen skulle jeg i en Bar Mitzva (kan sammenlignes med en kristen konfirmasjon), og slektninger fra flere land kom for å feire. Min farmors søsken var for svake til å gå til synagogen. De gikk bort til en taxi, og sjåføren spurte hvor de skulle. Mannen hadde bakgrunn fra Midtøsten, og ville ikke kjøre dem til synagogen. De ble forfjamset, men gikk til neste taxi. Det samme skjedde. Dette er helt utrolig!

Jeg er ikke jøde, men pappa er. Hva er vitsen med å hele tiden spørre meg «ikke sant faren din er jøde?». Flere ganger har jeg funnet på unnskyldninger for å gå hjem tidligere fra skolen, fordi jeg ikke orker å gråte foran andre.
En gang gjorde jeg og to venninner lekser sammen. Hun ene sa «Jøde!» til ett eller annet, og sa hun andre «hysj, da. Xxx sitter her». Da svarte hun første «Det gjør ikke noe, hun vet at jeg bruker jøde som skjellsord». Til dere som bruker jøde, neger, pakkis, hore, homse o.l. som skjellsord: Vær så snill å slutt! Tro det eller ei, folk blir såret.
Jente med jødisk familie (15)

Jøde som skjellsord