Opposisjonen i Syria har bitt seg fast. For hver bønnedag som regimet dreper folk, blir det flere demonstranter. AP siterer øyenvitner på at 25 ble drept i Daraa. Reuters skriver 22, mens Al Jazeera bare oppgir syv.

Over tyve drepte på én dag i en forholdsvis liten by er mange. Det betyr at regimet er ved å få panikk.

Samtidig meldte regimet for første gang at et større antall politi og sikkerhetsfolk var skutt: hele 19 i Daraa. Hvis det skulle stemme, vil det bety at demonstrasjonene har gått over til å bli et opprør.

Uansett om det er sant eller ei, betyr det trolig at regimet kommer til å bruke enda hardere og mer vold. De har nå gitt seg selv en legitim grunn.

Men kommer det til å hjelpe?

Al Jazeera’s Rula Amin, reporting from Douma, said there were no security forces visible in the area where eight people were killed in protests one week ago.

«It’s a new situation in Syria,» she said. «We saw thousands of people taking to the streets after Friday prayers, from all walks of life. Young and old, professionals and not professionals, educated, not educated, there were some Islamists, some nationalists.

«The chanting that was unifying them was a chant for freedom and dignity.»

Regimet begår den klassiske feilen til diktaturer under press: too little, too late.

200.000 kurdere i Hasaka-regionen ble fredag innrømmet statsborgerskap. Det bor 2,2 millioner kurdere i Syria, og de er statsløse med alt det innebærer. Det har vært uro i flere kurdiske byer tidligere. Nå gir man borgerskap til ti prosent av dem. Det hverken fugl eller fisk.

Pro-democracy protests sweep Syria, 22 killed