Jemen – alt flyter

Hans Rustad

Islamister har overtatt en våpenfabrikk i en by i Jemen og opprettet egne kontrollposter. Det er ikke vanskelig å forstå USAs bekymring.

Men hva er alternativet til president Ali Abdullah Salen? Hans dager synes talte.

Islamic militants seized control of a weapons factory, a strategic mountain and a nearby town in the southern Yemen province of Abyan Sunday, said a witness and security officials, as a political stalemate in the capital causes security to unravel around the country.
….
Residents of the southern Abyan province said police reduced their presence in towns weeks ago. Elsewhere, residents have pushed out police and soldiers and set up their own local militias for self defense.
In the areas they took over, the militants set up checkpoints around the small factory and in the town of al-Husn, patrolling the streets and searching cars, said resident Wahib Abdul-Qader.

They also seized control of a nearby Khanfar mountain that holds a radio station and a presidential guest house, said Ali Dahmash, an expert on Islamic militant groups who lives nearby.

Residents in the nearby town of Jaar, which was seized by the militants on Saturday, said they heard gunfire, but the scope of the battle wasn’t immediately clear.

The area lies close to the southern port town of Aden.
In another province of Yemen, security officials say suspected al-Qaida gunmen killed seven soldiers and wounded seven others in an attack on a military post. The attack took place at Ubaida area in the central Marib province, another province where the militant group is active and only under nominal government control.

Yemeni militants seize control of weapons factory
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.