Nytt

Italienske myndigheter har besluttet å evakuere Lampedusa for nordafrikanere, og har planlagt sjøveis transport fra den lille øya til fastlandet i løpet av de nærmeste par-tre dagene. Planen ble så smått iverksatt natt til i dag, da et militært fartøy tok med seg fem hundre personer som vil bli innkvartert i en improvisert teltleir i Manduria i den sydøstlige provinsen Taranto.

Situasjonen på øya var i ferd med å bli uholdbar, og den var i fare for å komme helt ut av kontroll i går. Da matforsyningene til de ilandstegne som holdes samlet i nærheten av havnen var to timer forsinket, begynte flere utålmodige personer å plyndre en lastebil med mat før denne ble utdelt i samsvar med planen. Mens de ventet ropte de om frihet, klaget over at de ble holdt som fanger og forlangte videre befordring fra Lampedusa til fastlandet eller Sicilia snarest mulig. De som ikke har tak over hodet, har fått utdelt tepper og liggeunderlag, men flere av dem fyrer også opp bål om natten med det brennbare de måtte finne for å få ekstra varme, hvilket forurenser luften, setter vegetasjonen omkring i fare for å ta fyr, og etterlater bålrester. De transportable toalettene som er plassert rundt omkring, har heller ikke tatt unna for alle behov. Misnøyen med situasjonen har gradvis gjort noen av tunisierne mer truende.

Stemningen var ikke stort bedre blant mange av de fastboende (hvis antall nå er oversteget av de ilandstegne), som frykter at situasjonen vil gjøre det umulig å legge praktisk til rette for turistsesongen, som begynner å våkne til liv igjen ved påsketider og forøvrig er lokalbefolkningens hovedinntektskilde. Andre biter tennene sammen, unnlater å klage og gir nordafrikanerne en håndsrekning i håp om ikke å bli husket som avvisende (og at det hele snart er over).

Regjeringen har kunngjort at nordafrikanerne vil bli fordelt jevnt utover italiensk territorium, med unntak av regionen Abruzzo, som for en tid siden ble rammet av jordskjelv. Flere lokalmyndigheter gir imidlertid høylydt uttrykk for sin misnøye med å måtte ta imot tunisiere. Milanos borgermester Letizia Moratti sier i en kommentar at byen «ikke er i stand til å absorbere mer innvandring enn den allerede gjør». Veneto-regionens president Luca Zaia uttaler at «de som kommer hit i designersko og har betalt 2000 euro for turen, er ulovlige innvandrere og ikke noe annet, og for disse er vår gjestfrihet lik null». Og at flere av tunisierne har reist i håp om å tjene mer penger enn de gjør i øyeblikket, snarere enn å rømme fra politisk forfølgelse, bekreftes i flere intervjuer som italienske medier har gjort på Lampedusa. Ikke desto mindre søker nesten alle sammen politisk asyl.

I mellomtiden forsøker Italias utenriksminister Franco Frattini å forhandle med tunisiske myndigheter om et samarbeid om hjemsendelse av de sistnevntes landsmenn. Italia har i den forbindelse tilbudt seg å betale hver enkelt 1500 euro for frivillig retur, og løfter om hjelp til utvikling av Tunisias turistindustri er gitt som gulrot for at landet skal la italienske fartøy eskortere tunisiere hjem fra italiensk territorialfarvann.

Utfarten fra Tunisia kan ellers vise seg å bli en bagatell sammenlignet med det man frykter fra Libya som følge av krigshandlingene der. Innenriksdepartementet har lagt kriseplaner for å kunne hanskes med inntil 50.000 personer, også med tanke på identifikasjon av personer med tilknytning til al Qaeda. Muligheten for at det vil befinne seg potensielle terrorister blant Ghadaffi-sympatisører som forlater Libya, tas også i betraktning.

Lampedusa, assalto al cibo
1500 euro per ogni tunisino rimpatriato