Mubarak har trukket seg – militæret overtar

Nina Hjerpset-Østlie

Egypts president Hosni Mubarak har trådt tilbake og overlatt makten til militæret.

«Under de meget vanskelige forhold, som Egypten gennemlever, har præsident Hosni Mubarak besluttet at trække sig fra præidentposten,» meddelte vicepræsident Omar Suleiman på egyptisk stats-tv.
Militæret overtaget ledelsen

Han bekræftede, at Hosni Mubarak dermed har videregivet militærets ledelse opgaven at administrere landet.

Den historiske beslutning indebærer tilsyneladende, at Omar Suleiman ikke overtager ledelsen af landet, men at det bliver landets militær, som kommer til at lede Egypten.

Beskjeden med mottatt med jubel i Kairo og større byer som Suez og Alexandria. På Tahrir-plassen i Kairo, hvor demonstranter har protestert mot Mubaraks regime i flere uker, hilste demonstrantene Mubaraks avgang med slagord som «Folket har brakt regimet til fall» og «Allahu Akbar» (Allah er stor).

Den 82-årige Hosni Mubarak har siddet på posten i 30 år, og mange egyptere har dermed aldrig kendt til andre præsidenter.

En af oppositionens ledende skikkelser Mohamed ElBaradei modtog beskeden med følgende salut:

«Det er den største dag i mig liv. Landet er blevet befriet efter flere årtiers undertrykkelse,» siger han til nyhedsbureauet AP.

Jyllands-Posten: Mubarak er trådt tilbage
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.