Nytt

Islamistene i Tunisia har gått til angrep på bordellene. Som ett av få land har Tunisia beholdt retten til prostitusjon.

Det er en arv etter ottomannerne. De innførte regulerte bordeller. Andre arabiske land har avskaffet den legaliserte prostitusjonen, men ikke Tunisia. Nå går islamistene til angrep på bordellene. Moral er deres store besettelse, og spesielt seksualmoral. Den andre symbolsaken er alkohol.

Uniquely, though, in the Arab world, the tradition in Tunisia endured. Every one of the country’s historic quarters boasts bordellos; even, most remarkably, Kairouan, Islam’s fourth holiest city after Mecca, Medina and Jerusalem.
In keeping with Tunisia’s deep-rooted secularism and unprecedented championing of Muslim women’s rights, the prostitutes carry cards issued by the Interior Ministry, pay taxes like everyone else and enjoy (along with their clients) the full protection of the law.

But last week, faster than you could scream ‘Allahu Akbar’, hundreds of Islamists raided Abdallah Guech Street armed with Molotov cocktails and knives, torching the brothels, yelling insults at the prostitutes and declaring that Tunisia was now an Islamist state.

As soldiers fired into the air to disperse them, the Islamists won a promise from the interim government that the brothels would be permanently closed.
In other cities, brothels were targeted, too; and there have been demonstrations throughout the country — whose economy is heavily dependent on the vibrant tourism industry — against the sale of alcohol.

Suspected Islamists otherwise preoccupied themselves with slitting the throat of a Polish Catholic priest, which, if confirmed, would be the first such sectarian murder in modern Tunisian history. And anti-Semitic slogans could be heard outside Tunisia’s main synagogue: this in a country with no history of persecution of its Jewish minority.

Vil islamistene forsøke å utnytte det vakuum som finnes i alle land hvor den arabiske revolusjonen ruller frem? Det er ingen tvil om at det er et folkelig opprør, med krav om større frihet. Men det er dårlig med organisert politisk opposisjon. Islamistene har et forsprang: de er organiserte og målbevisste.

Ingen vet heller hvor mange jihadister det finnes i disse landene. Egypt åpnet nylig grensen til Gaza. Mulighetene for ekstremister til å sette i verk operasjoner, er større, og det utløser panikk og stemningsbølger.

I alle landene har de radikale islamistene vært holdt under oppsyn, blitt drevet i eksil eller kastet i fengsel. Det er noe endret. Dørene er åpne. Hvordan vil de benytte denne friheten?

John R. Bradley ser store farer. Han er forfatter av Inside Egypt: The Land Of The Pharaohs On The Brink Of A Revolution (2008) og Behind The Veil of Vice: The Business And Culture of Sex In The Middle East (2010).

Sex, brothels and the REAL tyranny threatening the Arab world: Islamic fundamentalists are already imposing their own brutal puritanism