Venstresiden snøfter av Muammar Gaddafi. Han er ikke en av dem. Men hva med Fidel Castro, Hugo Chavez og Daniel Ortega? De oppfører seg som Gaddafis blodsbrødre. Sier ikke det en del? Er det egentlig så stor forskjell på Castro og Gaddafi?

Gaddafi har noen spesielle trekk og virker overlag speisa. Men hva med Castros militærstil, sigarene, de timelange talene, rettferdiggjøring av undertrykkelse av dissidenter og forsikringer om at han har folket på sin side, og fiendskapet til USA. Alt dette deler de med Ortega og Chavez.

Det er når man ser dem på avstand at man ser likheten. Og den burde være iøynefallende for noen og enhver. Men den har ikke vært det. Castro har virket noe antikvarisk i det siste, men det skyldes vel mest alderen? Chavez er det mange som svermer for, langt inn i regjeringspartiet SV.

I nødens stund er diktatorene solidariske med hverandre. Ortega har ringt Gaddafi.

Ortega says he has called several times this week because Gadhafi «is again waging a great battle» to defend the unity of his nation.

Ortega says that «it’s at difficult times that loyalty and resolve are put to the test.»

Ortega made his comments Monday night at an event commemorating Nicaraguan revolutionary hero Augusto Cesar Sandino.

Stortingsrepresentant Jon Tore Sanner (H) fikk et brev fra Castro:

I går kveld datt det ned en epost i innboksen til stortingspolitikerne i Norge, underskrevet av Fidel Castro. Der skriver Cubas tidligere president og statsminister Fidel Castro at det ikke er Libyas omstridte diktator som er det største trusselen mot folket i Libya – men Nato.

– Man kan være enig med Gaddafi eller ikke. Men for meg er det helt tydelig at myndighetene i USA ikke er det minste opptatt av fred i Libya. USA vil ikke nøle med å be Nato invadere dette rike landet. Det kan skje i løpet av timer eller dager, hevder Castro i brevet.
..
– Det kommer gjerne et par-tre brev fra Castro i uka, og vanligvis løfter jeg ikke på øyenbrynet engang til dem. Men at Fidel Castro gir moralsk støtte til en diktator som vil bombe sitt eget folk, synes jeg er oppsiktsvekkende, sier Sanner til VG Nett.

Chavez er ellers en venn av Gaddafi, og Chavez har besøkt Gaddafi flere ganger.

Det kan være liten tvil om at historien vil se disse autokratene som alen av samme stykke, sammen med Assad i Syria.

De har grunn til å skjelve. Den revolusjonen som feier over Midtøsten, gjør tilværelsen ekstremt utrygg for slike som dem.

Nicaragua prez call Gaddafi to expresses support
The Associated Press

– Castro sendte Gaddafi-støtte til norske politikere

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂