Nytt

Libyas diktator Ghaddafi har holdt en ny, lengre fjernsynstale hvor han fastholdt at han ikke hadde til hensikt å gå av. Denne beslutningen ble delvis begrunnet med at han ikke er en president, men derimot en revolusjonsleder. Han ville derfor slåss til siste slutt, om nødvendig også dø som martyr, slik hans bestefar hadde gjort før ham.

Samtidig som noen rapporter fra Libya forteller om mer enn tusen døde, benektet diktatoren å ha tydd til vold hittil. Han la til at det ikke ville vedvare, og han inviterte sine støttespillere til å danne grupper for ivaretagelse av den «offentlige sikkerhet». Ghaddafi beskyldte ellers USA, Storbritannia og Italia for å ha stått bak opprøret, som han lovte å slå ned på samme måte som kineserne gjorde på den himmelske freds plass. Landet skulle «renses hus for hus» og opprørerne henrettes.

Tysklands statsminister Angela Merkel kalte i en kommentar diktatorens tale for «skremmende», og bad libyske myndigheter om ikke å undertrykke sin egen befolkning. Hun truet med sanksjoner dersom situasjonen ikke raskt blir bedre.

Det er all grunn til å sette spørsmålstegn ved Ghaddafis virkelighetssans og dømmekraft. Han har mistet kontrollen over store deler av landet, og det er vanskelig å se hvordan han skal gjenvinne den. Slik det ser ut i øyeblikket, skal det bli vanskelig nok å holde stand i Tripoli. Men diktaturets siste krampetrekninger kan likevel bli en blodig affære. Om vestmaktene gjorde det lille som skal til for endelig å vippe ham av pinnen, ville det kanskje spare mange menneskeliv.

Corriere della Sera: Gheddafi ancora una volta in tv

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også