Nytt

Kristne og jøder presses til å leve inkognito eller flytte ut av muslimske ghettoer som Vollsmose og Gellerup. De trues med vold og hærverk. Myndighetene kaller det religiøse hatforbrytelser. De frykter helt rensede områder.

Under krigene på Balkan ble ordet etnisk rensing brukt. I Danmark anno 2011 ser man tendenser til religiøs rensing, dvs. muslimer tolererer bare å omgis av muslimer.

Menneskene som plages er også innvandret til Danmark, men tolereres ikke av deres muslimske naboer, fordi de er jøder eller kristne.

I belastede boligkvarterer landet over gør indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande livet så surt for deres udenlandske naboer med kristen eller jødisk baggrund, at det får en stribe organisationer og eksperter til at slå alarm.

De frygter, at landets ghettoer kan udvikle sig til bastioner, hvor religiøse mindretal ikke længere er velkomne.

»Vi får løbende henvendelser om religiøse hadforbrydelser. Hvis ikke vi tager hånd om det her, kan vi ende med en ny apartheidtilstand, hvor bestemte beboere ikke kan bo i nogle boligområder«, siger leder af Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination, Niels-Erik Hansen.

Der findes ikke tal på, hvor udbredt den religiøse forfølgelse er i Danmark, men Politiets Efterretningstjeneste offentliggjorde i 2009 en rapport, hvor religiøst motiverede overfald med muligt ekstremistisk motiv blev kortlagt. Her var antallet af hændelser mere end fordoblet i forhold til året før – 21 tilfælde i 2009 mod 9 tilfælde i 2008.

Jøde måtte flytte

For to uger siden valgte 26-årige Yoram at flytte væk fra Vollsmose i Odense, fordi han som jøde flere gange var blevet truet med tæsk.

»Jeg er blevet fortalt, at jeg ikke hører til i Vollsmose, og at det er mit valg, om jeg ville slippe uden skrammer«, siger Yoram, der ikke ønsker sit efternavn i avisen:

»Langt de fleste muslimer er søde og rare. Men på det seneste er jeg blevet antastet oftere og oftere, og jeg gider ikke skulle være bange hele tiden«.

Politiken har snakket med statsviter ved Aarhus Universitet, Peter Nannestad.

Han mener, at islam »spiller en stor rolle« i forhold til den stigende chikane mod øvrige religioner i ghettoerne.

»Den vigtigste forklaringsfaktor er en generel ‘os mod dem’-holdning, som eksisterer i nogle muslimske miljøer. Og denne mistillid til andre er selvfølgelig specielt udpræget i boligområder med mange ikkevestlige beboere. Integrationen har i den grad slået fejl på dette område«, siger Peter Nannestad og tilføjer, at toneskiftet i den offentlige debat også kan være en del af forklaringen.

Kristne og jøder flygter fra ghettoer