Nytt

Statsminister David Cameron holder i dag en tale i München der han erklærer multikulturalismen for død og sier muslimer i Storbritannia må slutte opp om likhet og frihet.

Det er ikke tilfeldig at de to tingene kobles. Cameron sier det må bli slutt på den passive toleransen som fører til splittede samfunn. Alle borgere må slutte opp om visse kjerneverdier, for at samfunnet skal holde sammen.

Cameron sier at staten i fremtiden ikke vil støtte grupper som har en ideologi og trosoppfatning som går på tvers av disse kjerneverdiene.

To be British is to believe in freedom of speech and religion, democracy and equal rights regardless of race, sex or sexuality, he will say. Proclaiming a doctrine of “muscular liberalism”, he will say that everyone, from ministers to ordinary voters, should actively confront those who hold extremist views.
He will also warn that groups that fail to promote British values will no longer receive public money or be able to engage with the state.

Cameron går til kjernen av den flerkulturelle ideologien: Den passive toleransen og relativismen som sier at alle kulturer er like gode, fører til fremvekst av parallellsamfunn, og noen har verdier helt på tvers av fellesskapet.

That means abandoning the notion that different communities should be able to live according to their own values and traditions as long as they stay within the law. “Under the doctrine of state multiculturalism, we have encouraged different cultures to live separate lives, apart from each other and the mainstream,” Mr Cameron will say. “We have failed to provide a vision of society to which they feel they want to belong.”
All Britons should believe in basic values of freedom and equality, and actively promote them, he will say. That means ensuring that immigrants learn to speak English and that all schools teach “elements of a common culture and curriculum”.

Cameron går ett skritt lenger. Han innrømmer også at rasismen er blitt snudd på hodet: også innfødte briter behandles rasistisk av mennesker fra ikke-vestlige land. Dette er en oppsiktsvekkende uttalelse. Opp til nå har det vært tabu å si offentlig at rasisme også gjelder ikke-vestliges behandling av europeere.

Bare det at Cameron bekrefter at fenomenet forekommer, kan få stor politisk betydning. Han er på kollisjonskurs med sin egen partileder, baronesse Warsi, som for et par uker siden hevdet at det var en økende diskriminering av muslimer i Storbritannia. Hun mente slik holdninger var blitt sosialt akseptabelt «rundt middagsbordet».

Cameron anstrenger seg for å skille mellom islam og islamister.

Mr Cameron will draw a clear distinction between “Islamist extremism” as a political ideology, and the Islamic faith itself. “We need to be clear: Islamic extremism and Islam are not the same thing,” he will say.

Cameron varsler en hardere linje mot grupper som ikke deler frihetsverdiene. Han innrømmer at staten har vært naiv og samarbeidet med grupper den aldri burde hatt noe med. Det skal det bli en slutt på.

The Government is reviewing its entire strategy for counter-terrorism and community cohesion amid concern that the state is working too closely with Muslim groups that do not fully endorse liberal values. Mr Cameron will say that community groups will be scrutinised in future to see if they promote democracy, equality and integration. Those that fail the “tests” will be cut off. “No public money, no sharing of platforms with ministers,” he will say.

Muslims must embrace our British values, David Cameron says
British Muslims must subscribe to mainstream values of freedom and equality, David Cameron will say as he declares that the doctrine of multiculturalism has “failed” and will be abandoned.