I dansk presse er han bare kalt øksemannen. I virkeligheten heter han Muhudiin M. Geele. Den 29 år gamle somalieren forsøkte 1. nyttårsdag 2010 å slå ihjel tegneren Kurt Westergaard med en øks. Onsdag åpnet rettssaken mot ham.

Geele nektet for at han forsøkte å drepe Westergaard. Han hevdet han kun ønsket å skremme.

Han sad ubevægelig og tavs i retssalen i Aarhus, da anklageren, statsadvokat Kirsten Dyrman, onsdag læste anklageskriftet op. Han bar briller og var iklædt lys skjorte med en sort trøje over og cowboybukser.
Han var kortklippet og med fuldskæg i modsætning til for at år siden ved anholdelsen. Den gang var han kronraget og med et lille fipskæg.
Gennem sin advokat Niels Christian Strauss lod han forstå, at han ikke havde til hensigt at dræbe Kurt Westergaard . Han erkender dog at have trængt uretsmæssigt ind i bladtegneres hus.

Denne «tilståelsen» ligger milevidt fra tiltalen som lyder på drapsforsøk og terror. Terror fordi angrepet på Westergaard defineres av påtalemyndigheten som et angrep på samfunnet.

Det er satt av ni dager til rettssaken. Torsdag er det Kurt Westergaards tur til å vitne.

Det som gjorde angrepet spesielt var både at Geele nesten lyktes. Det gikk åtte minutter fra Westergaard ringte alarmnummeret til politiet dukket opp. Øksemannen hogg 20 ganger i døren, og man kan høre Westergaard si på opptaket at hvis ikke politiet dukker opp snart er det slutt. Åtte minutter er lang tid når man har en gal mann på andre siden av døren.

Den andre omstendighet som var spesiell var at Westergaard var barnepasser for en fem årig pike, Stephanie. Hun er kalt hans barnebarn, men i virkeligheten er hun datter av en albansk studine som bodde hos ekteparet Westergaard i fire år. De ble som foreldre for henne, og besteforeldre for hennes datter.

Westergaard er kritisert for å ha forlatt henne. Men som han selv sier: hadde han forsøkt å forsvare jenta, var han blitt slaktet ned foran hennes øyne. PET-folkene hadde fortalt ham på forhånd at han ikke skulle tenke på andre. Hvis det kom et angrep var det kun ham de var ute etter. Det viste seg å stemme. Gheele krummet ikke et hår på hennes hode. Da han våknet fra bevisstløshet på sykehuset var det første han spurte om hvordan det gikk med jenta.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂