Nytt

UDI-direktør Ida Børresen gikk voldsomt ut mot politiets håndtering av Maria Amelie-saken på årsfesten til UDI-ansatte fredag kveld.

– Jeg skammer meg over politiets nidkjærhet de siste dagene, sa Børresen i talen til de flere hundre de ansatte som satt rundt bordene på Folk Restaurant og Bar.

UDI har ansvaret for å iverksette regjeringens flyktning- og innvandringspolitikk.

Dagen etter forsvarte Børresen saksbehandlingen på Lørdagsrevyen, riktignok meget ordknapt.

At leder for en ansvarlig etat ikke bare kritiserer, men fordømmer politiet i en sak med så sterkt mediekjør, er oppsiktsvekkende, og kan vanskelig betegnes som annet enn illojalt.

Det er ikke første gang Børresen har markert sterk uenighet med gjeldende politikk, og det på en måte som slår bena under politikkens legimitet. For et drøyt år siden foreslo hun nettopp det som kampanjen for de papirløse argumenterer for: at man skal kunne hoppe fra én kø til en annen. Hvis man får avslag som asylsøker, skal man kunne søke arbeidstillatelse.

Børresen visste og vet utmerket godt at dette er kategorisk avvist av myndighetene, da det ville gjøre hele asylsystemet illusorisk.

Kritikken skapte stor debatt rundt bordene etter talen. Restauranten ligger i første etasje i Folketeaterbygningen på Youngstorget, i samme bygning som Arbeiderpartiets kontorer.

– Det var oppsiktsvekkende, sier to personer som var tilstede under middagen.

– Det ble en snodig stillhet da hun sa det, forteller en annen kilde i UDI til Dagbladet.

«Skammer meg over politiets nidkjærhet»