IT: Muslimsk elev med hørselvern i musikktimen

Christian Skaug

En femten år gammel muslimsk pike som går på ungdomsskolen i den lille byen Reggello, ikke langt fra Firenze, har fått lov til å ha på seg hørselvern i musikktimen, etter at hennes marokkanske far truet med å ta henne ut av skolen med mindre hun slapp å høre den «urene» musikken, som etter hans oppfatning er «noen vantro greier».

Dette absurde kompromisset, som fratar piken muligheten til å få utbytte av en del av undervisningen som fagplanen forutsetter at hun skal ha, oppstod etter en krangel mellom familien og skoleledelsen i fjor. Faren holdt piken hjemme fra skolen så mange ganger at hun fikk for høyt fravær til å bestå sitt årskurs, og dermed ikke kunne flyttes opp til neste skoletrinn. Rektor anmeldte forholdet til politiet, hvilket resulterte i en rettssak som fortsatt pågår mot faren fordi han ikke har sørget for at piken får sin lovbestemte opplæring.

I påvente av at saken blir avgjort, og for å sørge for at skadevirkningene i mellomtiden blir minst mulig for femtenåringen, har foreldrene og lærerne blitt enige om å gjennomføre denne farsen av en musikkundervisning.

Faren er fornøyd med den midlertidige løsningen, og uttaler følgende i sakens anledning: «Min datter er glad for å følge Koranens bud. Vår religion forplikter oss til ikke å studere musikk, det står skrevet i de hellige bøkene.» Faren er ellers en av representantene for det muslimske samfunnet på stedet, representanter som knapt kunne ha uttrykt at de er islamister på en mer overbevisende måte. Imamen i Firenze – tydeligvis også islamist – er også fornøyd med kompromisset, og sier han er opptatt av at man må finne løsninger som alle kan være tilfreds med, uten å lage oppstyr.

Skolebyråden stiller seg uforstående til farens krav, og det samme gjør sosialbyråden, som kommenterer: «Skolen vår er for alle, men muslimene burde tilpasse seg til kulturen i landet de bor i.»

Corriere Fiorentino: Cuffia islamica nell’ora di musica
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.