Nytt

Flere og flere ortodokse jøder fra Amsterdam forlater hovedstaden på grunn av økende antisemittisme. Også sønnen til rabbineren Raphael Evers. «Jeg føler at jeg ikke får puste her og føler meg begrenset»

22-årige Bentzion (hans andre fornavn) er helt ferdig med kjefting og slåsskamper, forteller han avisen «Het Parool». «Frits Bolkestein har helt rett». Sammen med sin gravide kone (22 år) emigrerer han i slutten av neste året.

«Å emigrere er for oss en stor lettelse»

Evers kan i bestemte bydeler, som sørvest, ikke gå uten baseball-cap over kippaen.
«Det er ikke det at du ikke kan forlate huset ditt, men du må gjemme deg systematisk, alltid være på vakt, det er sånn jeg vokste opp her» forteller den ortodokse jøden til avisa.

Evers møter to typer antisemitisme. Den dumme og den slue. Den første kommer ofte fra marokansk ungdom, som skjeller deg ut eller truer deg. Den slue sorten, anti-sionismen, fremkaller mer aggresjon. Når de angriper meg for hva Israel gjør, er det vanskelig å ikke reagere».

Ortodokse jøder forsvinner

Fem søsken har emigert før ham og de er ikke de eneste. I følge Bentzion forlater ikke mindre enn 60% av de ortodokse jødene Amsterdam. «For samfunnet vårt er det et slag, vi kan ikke finne oppfølgere for våre forsangere».

Også faren støtter hans beslutning, forteller han. «Når far er blitt pensjonist, følger han oss.»

Joods gezin emigreert om antisemitisme

Denne artikkelen er oversatt av en nederlender som er utvandret til Norge. Europeere som emigrerer og innvandrer til Norge er en skjult ressurs. Mediene er lite interessert i å utdype hvorfor de utvandrer, det kan sette søkelys mot prosessen som er i gang i Norge.

Disse menneskene er ofte ressurssterke. Document vil gjerne komme i kontakt med flere som kan bruke sine kunnskaper til å fortelle hva som skjer i gamlelandet, enten det er Nederland, Tyskland eller Sverige.