Nytt

Den kristne organisasjonen Barnabas Fund har innledet en underskriftskampanje mot den muslimske organisasjonen World Halal Forum som arbeider for å innføre halalmat overalt i samfunnet.

Halalkjøtt blir i stadig større utstrekning solgt i britiske supermarkeder og servert på sykehus, skoler og i parlamentet uten at ikke-muslimske forbrukere blir opplyst om det. Denne utviklingen har fått Barnabas Fund, som ledes av Dr. Patrick Sookhdeo, til å innlede en kampanje mot det de betegner som en islamisering av britiske matvarer.

Organisationen kræver, at alle halal-produkter skal være tydeligt mærkede, og at den britiske forbruger altid skal have et alternativ til halalslagtet kød.

Vicedirektør i Barnabas Fund Mark Green skriver til Kristeligt Dagblad, at den øgede mængde halal-produkter i Europa kan ses som et udtryk for islamisk mission: » Det er et vigtigt emne at behandle, fordi der er en forbindelse mellem udbredelsen af halal og islamiseringen af ikke-muslimske samfund. Det kan tolkes som en hævdelse af islamisk overlegenhed, når ikke-muslimer påføres sharia-praksis.»

Underskriftskampanjen er et svar på den malaysiske organisasjonen World Halal Forums konferanse «Halal som mainstream» som ble avholdt i London i november. Organisasjonens formål er å gjøre det enkelt å handle halal på verdensbasis, og har gjort Storbritannia til pilotprosjektet med utbredelse av halalvarer til blant annet supermarkeder og restauranter.

PH. d. i interreligiøse studier og konsulent Mogens S. Mogensen sier imidlertid at det ikke finnes noe grunnlag for å kalle det islamsk misjonering, og mener at kristne går muslimers ærend dersom de utelukker halalkjøtt fra menyen:

» Man går kun muslimernes ærinde, hvis man begynder at gå ind for en kristen, religiøs renhed, der udelukker halal-kød. Så sker der netop en indirekte islamisering af vores tro. Jeg synes, at vi må sige fra over for sådanne påstande om mission gennem mad og holde fast i, at det kun er det, der kommer fra hjertet, der kan gøre os urene,» siger Mogens S. Mogensen og henviser til Matthæus-evangeliet, hvor Jesus erklærer, at hvad der kommer i munden, ikke kan gøre et menneske urent.

Journalist og forfatter av boken Mod mørket. Det Muslimske Broderskab i Europa, Helle Merete brix, mener at utviklingen godt kan betegnes som islamsk misjonering:

«Hvorfor skal det ellers overhovedet vinde indpas, at der siges religiøse bønner, når du slagter et dyr? For nogen kan det lyde dramatisk eller hysterisk som ikkemuslim at gå op i, om kød er halal eller ej, men det er en del af en helhed, hvor vi oplever et pres for indskrænkninger i ytringsfriheden, adskilt svømmeundervisning i skolen og så videre,» siger hun.

Imam ved Islamsk Kultur Center i Danmark, Khalil Mushib, mener at tilbudet om halalmat i Danmark er godt nok, og oppfatter World Halal Forums arbeid som unødvendig. Han takket nei til å delta på konferansen i London, og begrunnet avslaget med at senteret ikke har deler organisasjonens målsetning om at alle varer skal være halal.

Mit råd til dem var: ‘ Lad imamerne i Danmark, Sverige og Tyskland holde øje med den nationale halal-produktion ud fra det pågældende lands lovgivning’. Vi kan ikke lide idéen om at skabe et separat muslimsk system i de forskellige lande,» siger han.

I et åpent brev skriver internasjonal direktør for Barnabas Fund, Patrick Sookhdeo, at organisasjonen er bekymret over nylige avsløringer som viser at offentlige institusjoner serverer halalmat uten å informere om det.

Videre heter det at bruken av halalmat i Storbritannia øker så raskt at mesteparten av lammekjøttet som importeres til landet nå er halal. Organisasjonen minner også om at parlamentsmedlemmer etterlyste strengere lover for merking av matvarer etter at de var blitt servert halalmat i Westminster uten å ha blitt gjort oppmerksomme på det:

TTN: Rt Hon Caroline Spelman MP

Secretary of State for Environment, Food and Rural Affairs

Dear Mrs Spelman,

Open Letter: Halal Meat Petition

I am writing to express our concern over recent reports revealing the sale of halal meat at some of Britain’s most popular supermarkets, sporting venues, restaurants, schools and hospitals, without the public’s knowledge.

The use of halal meat in the UK is increasing so quickly that already most of the imported lamb on our shelves is halal. You will be aware that halal has even been served to MPs at Westminster without their knowledge, sparking calls for tougher laws on food labelling.

We believe that halal food should not be imposed on everybody, but that Christians and other non-Muslims should have the freedom to make an informed choice about whether or not to eat meat that has been religiously slaughtered according to sharia (Islamic law). We recommend therefore that halal food should always be labelled as such, and that non-halal alternatives should always be available to consumers.

We would like to bring to your attention a recently launched petition that is intended to express our main concerns. The completed petition will be presented to Government, the heads of Britain’s leading supermarkets and the Food Standards Agency, to challenge current practices.

Members of the public who sign the halal petition:

* support the freedom of religious groups to access food and other products that meet the requirements of their faith
* are concerned about the massive growth of sharia-compliant products for everyone whatever their faith, often without consumers, parents of school children and others being informed or consulted
* do not want to pay for halal products when a proportion of the money will go to an Islamic agency for halal certification
* are concerned about non-labelling of halal foods and products and call upon government agencies and the food industry to label halal products clearly (this practice should be welcomed by both Muslims and non-Muslims)
* are concerned about the lack of informed choice for consumers in supermarkets, restaurants etc and call upon the food industry to ensure that halal does not become the general default option in non-Muslim countries

We would be very grateful if you could please raise our concerns with all relevant parties. We would be delighted to discuss these matters further or provide additional information relating to the issues we raise. Perhaps it would be possible for representatives of various concerned groups to meet with you at a convenient time.

Thank you for your time and we look forward to a positive outcome.

Yours sincerely,

Dr Patrick Sookhdeo

International Director, Barnabas Fund

Kristeligt Dagblads artikkel Kristne protesterer mod ønsker om at gøre halal-fødevarer til normen ble publisert 9. desember 2010, og finnes ikke på nett.