På besøk hos PKK i Qandil-fjellene i Nord-Irak

Hans Rustad

Den israelske journalisten Jonathan Spyer har vært på besøk hos PKK-geriljaen som skjuler seg i fjellene i Nord-Irak. Tyrkia og Iran samarbeider om å knuse geriljaen, men det er små utsikter til at de lykkes. Både fordi begge regjeringer behandler sine egne kurdere for dårlig, og fordi en større invasjon ville innebære krig med den regionale kurdiske regjeringen.

Our PKK contact and driver arrived at the appointed time outside the hotel in Erbil. We had been told he would identify himself using an agreed term. We hadn’t quite been ready for the fact that this single word would be the sole communication possible between us. The diminutive, scrawny youth who turned up at six that morning knew neither English nor Arabic.

Only Kurdish. That was how we began our journey from the Iraqi Kurdish capital toward the Qandil mountains, in the remote border area between Iraq, Turkey and Iran.

It is in these mountains that the guerrillas of the Parti Karkeren Kurdistan (PKK) live and wage their 26- year-old war against Turkey. They offer ideal terrain for guerrilla fighters. Accessible only through a network of narrow, near impenetrable passes, the mountains serve as a launching ground for the PKK and the allied Iranian Kurdish PEJAK into their respective areas of operation.

The writ of the Iraqi Kurdish regional government has little purchase in the Qandil area. The PKK is the de facto ruling authority.

Our contact from the Kurdish regional government in Erbil cheerfully wished us luck on the eve of our departure – and told us not to bother calling him if we got into trouble. There was, he said with a broad smile, «absolutely nothing he could do» in such a situation.

hele storyen finnes Fire From the Mountain
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.