Gyldendal avholder et møte om etterforskningen av attentatet på William Nygaard i kveld. Dette er trolig det første islamistiske angrepet på norsk jord, og nå er det siste sjanse til oppklaring, sa forlagsjef Geir Mork i Aktuelt igår.

I et åpent møte i Gyldendalhuset tirsdag 30. november kl. 19.30 presenteres Isungsets arbeid.

Geir Mork introduserer forfatteren. Harald Stanghelle intervjuer William Nygaard og et panel med blant andre John Olav Egeland, Carl I Hagen og Anders Heger kommenterer.

Møtet er åpent for alle. Interesserte melder seg på ved å sende en epost merket «seminar» til tiden@tiden.no

Arrangør: Gyldendal og Tiden Norsk Forlag

Geir Mork sendte for noen dager siden ut et brev som kan gjengis.

Odd Isungsets bok på Tiden under tittelen «Hvem skjøt William Nygaard» har medvirket til at Riksadvokaten har beordret etterforskningen av attentatet i 1993 gjenopptatt.

Indisiene tyder på at bakgrunnen for mordforsøket var den norske utgivelsen av Salman Rushdies roman «Sataniske vers». Det iranske prestestyret under ledelse av ayatollah Khomeini utstedte i 1989 i en fatwa dødsdommen over Rushdie og alle hans forleggere.

Den nye etterforskningen er flyttet fra Oslo-politiet til Kripos. Dette skjer etter Isungsets research og sterke kritikk av ledelsen i Oslo-politiet, i særdeleshet knyttet til frigivelsen av en person uten rettslige avhør i 1998.

For å øke det offentlige trykket i denne saken tar vi i samarbeid med Forleggerforeningen de kommende dager tre intiativ.

a.       Vi inviterer til  et åpent møte i Gyldendalhuset tirsdag 30. november kl 19.30.

Her vil også William Nygaard for første gang stille til et intervju i en slik sammenheng. En rekke politikere og kommentatorer vil delta, i tillegg til Odd Isungset selvsagt. Dere finner teksten som danner grunnlaget for invitasjonene som går ut via nettet og annonser de kommende dagene vedlagt.

Jeg håper mange av dere finner anledning til å møte opp.

b.      Forleggerforeningen har vedtatt å utlyse en dusør på kroner 250 000 for avgjørende tips til Kripos i saken. Aschehoug stiller likedan kroner 250 000 til disposisjon, slik at en dusør på samlet 500 000 kroner lyses ut. Vedlagt er en pressemelding som går ut om dette i dag.

c.       Undertegnede har forfattet en kronikk i sakens anledning som blir publisert i Dagens Næringsliv i dag.

Det er sakens prinsipielle viktighet, og betydningen av det enestående arbeidet vår forfatter Odd Isungset har utført, som driver disse initiativene.

Med vennlig hilsen
Geir Mork

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.