Israel-kritikk?

Nina Hjerpset-Østlie

Det later til at det aller meste kan passere under etiketten «Israel-kritikk» i disse dager. I NTB regnes således den avgåtte veteran-journalisten Helen Thomas` uttalelser om jøder som «Israel-kritikk» og «kontroversielle ytringer om Israel»:

– Be dem om å komme seg til helvete ut av Palestina, sa Thomas da hun 27. mai ble spurt om hun hadde noen kommentar om Israel.

– Husk at disse folkene er okkupert og at det er deres land. Det er ikke tysk eller polsk, fortsatte Thomas, som svarer kontant når hun blir spurt om hvor de israelske jødene da skal gjøre av seg:

– Dra hjem.

– Hvor er hjem?

– Polen, Tyskland.

– Polen og Tyskland?

– Og USA og alle andre steder.

Thomas` oppsiktsvekkende utbrudd er åpenbart regnet som Israel-kritikk også i Aftenposten, som derfor gjengir NTB-meldingen om hennes avskjed fra Det hvite hus og pynter den med forside-overskriften: Journalistlegende (89) må gå etter Israel-kritikk.

Helen Thomas gir seg som korrespondent i Det hvite hus etter Israel-kritiske kommentarer.

Den eldste veteranen i pressekorpset som fast dekker Det hvite hus, Helen Thomas (89), ble mandag tvangspensjonert av arbeidsgiveren etter kontroversielle ytringer om Israel.

– Helen Thomas meddelte mandag at hun trekker seg tilbake med øyeblikkelig virkning, het det i meldingen fra Hearst Corp., der hun har arbeidet som spaltist.

Den berømte pressekvinnen beklaget i forrige uke bemerkninger hun kort tid før hadde ytret om Israel etter aksjonen mot den pro-palestinske konvoien som endte med at ni tyrkiske aktivister ble drept.

For øvrig finner NTB, og dermed Aftenposten, det for godt å hevde at Helen Thomas`uttalelser falt etter Israels aksjon mot Gaza-konvoien. Aksjonen fant imidlertid sted 1. juni – altså etter Thomas` angivelig Israel-kritiske kommentarer den 27. mai.

Aftenposten/NTB: Journalistlegende (89) kaster inn håndkleet

Alle de hjelpsomme uthevelsene er mine
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.