USA-måling: Massiv mistillit til myndighetene

Hans Rustad

Rekordstore 80 prosent av amerikanerne sier de ikke har tillit til at myndighetene gjør det som er riktig. Det er den største tillitskrisen på 50 år.

Nearly 80 percent of Americans say they do not trust the U.S. government to do what is right, expressing the highest level of distrust in Washington in half a century, according to a public opinion survey.

Only 22 percent of Americans say they trust the government «just about always» or «most of the time,» according to the Pew Research Center survey released on Sunday.

Americans’ trust in the federal government has been on a steady decline from a high of 73 percent during the Eisenhower administration in 1958, when the «trust» question was first posed in a national survey, the research center said.

Economic uncertainty, a highly partisan environment and overwhelming discontent with Congress and elected officials were all factors contributing to the current wave of public distrust, the report said.

The long, bitter debate over the healthcare law that U.S. President Barack Obama signed last month made negative feeling about government, particularly Congress, even worse, according to the report based on a series of surveys of some 5,000 people.

Majority of Americans Distrust the Government: Survey
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.