PET kunne avslørt Blekingsgadebanden tidligere

Hans Rustad

Allerede i 1983 kunne Blekingegadebanden kanskje vært avslørt, hvis sikkerhetspolitiet, PET, hadde samarbeidet med politiet om ranet i Lyngby. Men det nedla PET-sjef Per Larsen forbud mot, skriver tidligere krimininalinspektør Jørn Moos og to journalister i en ny bok. Moos var en av dem som arbeidet tett og lenge med etterforskningen av banden.

Det er lenge blitt hevdet at PET visste om Blekingegadebandens aktiviteter, men unnlot å stanse dem. Av en eller annen grunn ble det heller ikke reist anklage om terrorvirksomhet mot banden.

Når en etterforsker retter så harde anklager mot en tidligere PET-sjef, vekker det oppsikt.

Han retter en anklagende finger mod den tidligere PET-chef Per Larsen for at have saboteret efterforskningen i flere grove røverier, som banden begik. Ifølge Jørn Moos havde Per Larsen ansvaret for, at det almindelige politi ikke kunne gribe ind over for banden.
«Det værste sludder»

I TV2 Nyhederne torsdag aften afviste Per Larsen kritikken og kaldte den «det værste sludder, jeg har hørt».

– Jørn Moos viderebringer myter, som ikke har bund i virkeligheden. De mennesker var interessante i forbindelse med PFLP, men vi havde ingen mistanke om, at de havde begået noget kriminelt, siger Per Larsen.
PET-kommission frikendte PET

Gruppen begik flere grove røverier for at skaffe penge ind til PFLP i årene forud for drabet i Købmagergade.

Men i sommer afviste PET-kommissionen, at PET eller Justitsministeriet havde spændt ben for to politifolk, der forsøgte at opklare et røveri til 8,3 millioner kroner i Lyngby i 1983.


Nyt angreb på PET i Blekingegadesagen
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.