Ville angripe synagoge og fly i New York

Nina Hjerpset-Østlie

En gruppe på fire menn ble onsdag kveld arrestert i New York da de gjorde alvor av planer om å sprenge bomber utenfor en jødisk synagoge og samtidig skyte ned et militærfly. Tre av mennene er amerikanske statsborgere. De er alle muslimer.

FBI hadde en informant på innsiden som forsynte mennene med plomberte våpen. Amerikansk politi foretrekker infiltrering for å ta forbrytere på fersk gjerning. Europeisk politi slår til tidligere, og mister dermed avgjørende bevis, noe som gjør det vanskeligere å få dem dømt.

Law enforcement officials identified the four men arrested as James Cromitie, David Williams, Onta Williams and Laguerre Payen, all of Newburgh. Some of the men were of Arabic descent, and one is of Haitian descent, according to law enforcement officials. At least three were United States citizens, according to officials. They are all Muslim, a law enforcement official said.

Mr. Cromitie, who is of Afghan descent, had told the informant that he was upset about the war in Afghanistan and that that he wanted to «do something to America.» Mr. Cromitie stated «the best target» — the World Trade Center — «was hit already,» according to the complaint.

In April, Mr. Cromitie and the three other men selected the synagogues as their targets, the statement said. The informant soon helped them get the weapons, which were incapable of being fired or detonated, according to the authorities.

Synagogene, en reformert og en moderne ortodoks, ligger i Riverdale, Bronx.

Jonathan Mark, associate editor of The Jewish Week newspaper who grew up in Riverdale, said it would have been the third plot in the past decade against the synagogues in Riverdale.

A federal law enforcement official described the plot as «aspirational» — meaning that the suspects wanted to do something but had no weapons or explosives — and described the operation as a sting with a cooperator within the group.

«It was fully controlled at all times,» a law enforcement official said.

4 Accused of Bombing Plot at Bronx Synagogues
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.