Trekker Holocaust inn i Gaza

Hans Rustad

Medlem av parlamentet for Labour, Gerald Kaufman, mener mange ikke-jøder føler skyldfølelse pga Holocaust og derfor ikke tør si fra overfor Israel. Kaufman mener Israel bevisst utnytter dette.

A British lawmaker declared Thursday that Israel was taking advantage of the guilt many non-Jews feel over the Holocaust to ruthlessly press ahead with its offensive against Hamas in Gaza.

Gerald Kaufman, a governing Labour Party legislator, sharply criticized Israel in a House of Commons debate on Gaza, arguing that the Jewish state has exploited guilt that much of the world feels for having ignored the slaughter of six million of Jews during World War II.
..
«The present Israeli government ruthlessly and cynically exploit the continuing guilt from Gentiles over the slaughter of Jews in the Holocaust as justification for their murder of Palestinians,» he said.

..
Kaufman, a frequent critic of Israel who was raised as an Orthodox Jew, commented on the claim that large numbers of the Palestinian victims were militants. «I suppose the Jews fighting for their lives in the Warsaw ghetto could have been dismissed as militants,» he said.

Kaufman urged the British government to impose an arms embargo on Israel.

«My grandmother was ill in bed when the Nazis came to her home town…. A
German soldier shot her dead in her bed, he said. My grandmother did not die to provide cover for Israeli soldiers murdering Palestinian grandmothers in Gaza,» the MP said.


Israel using Holocaust guilt to continue Gaza op, says British Jewish MP

By The Associated Press
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.