Trent i Pakistan

Hans Rustad

Indisk politi sier terroristene som angrepe Mumbai tilhører Laskhar e-Taiba og er blitt trent i månedsvis i Pakistan. Hvis Pakistan ikke samarbeider fullt ut i oppklaringen, kan konsekvensene bli alvorlige.

Two senior Indian investigators told Reuters on condition of anonymity that evidence from the interrogation of Azam Amir Kasav, the only gunmen of the 10 not killed by commandos, clearly showed that Pakistani militants had a hand in the attack.

The clean-shaven, 21-year-old with fluent English was photographed during the attack wearing a black t-shirt emblazoned with the Versace logo. He has said his team took orders from «their command in Pakistan,» police officials said.

The training was organized by the Lashkar-e-Taiba militant group, and conducted by a former member of the Pakistani army, a police officer close to the interrogation told Reuters on condition of anonymity because he was not authorized to speak.

«They underwent training in several phases, which included training in handling weapons, bomb making, survival strategies, survival in a marine environment and even dietary habits,» another senior officer told Reuters.

The Pakistani-based Lashkar-e-Taiba made its name fighting Indian rule in Kashmir but was also blamed for an attack on the Indian parliament in 2001 that brought the nuclear-armed neighbors close to war the next year.

Lashkar had had close links to Pakistan’s military spy agency in the past, security experts say, although the government in Islamabad insists it too is fighting the group and other Islamist militants based on its soil.

Mumbai gunmen trained in Pakistan: investigators
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.