USA fastholder lave tall for feilbombing

Hans Rustad

Pentagon har foretatt sin egen granskning av feilbombingen i Afghanistan sist fredag og fastholder at bare fem sivile ble drept, i motsetning til afghanske myndigheter og FN som hevder 90 sivile, hvorav 50 barn og 19 kvinner, ble drept.

After reviewing a disputed airstrike on a village in Afghanistan, U.S. officials have concluded that the civilian death toll was far lower than claimed by the Afghan government and the U.N., two U.S. defense officials said Thursday.

The officials, who spoke on condition of anonymity because the results of the review have not been announced publicly, said Afghan officials have been presented the findings, which say 25 militants were killed, plus five civilians. Afghan officials have said that between 76 and 90 civilians were killed.

Also, the U.S. government is pressing for a joint U.S.-Afghan probe in hopes of reaching a common conclusion about an incident that stirred outrage in Afghanistan and frustration among U.S. officials.

It was not clear Thursday whether the Afghan government accepted the findings of the U.S. review or whether a joint probe would go forward. Details of how the U.S. review was conducted were not immediately available.

Sources: US says civilian deaths were overstated
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.