Lovløst i Stockholm

Hans Rustad

Noe er riv ruskende galt i Sverige, men svenskene selv har vansker med å få oversikten. Men de er bekymret. Ungdomsvolden – særlig utført av innvandrerungdom – er utbredt og politiet ser ut til å ha resignert. Det er et faresignal.

Lika glad som jag blev under Pridefestivalen när polisen i Stockholm snabbt och resolut tog tag i de hatbrott som skedde lika besviken blev jag i helgen.
Det har under en tid varit ganska stökigt i Enskede där jag bor. Olika ungdomsgäng drar om kring och är aggressiva och stökiga. I förra veckan blev en av mina döttrars killkompis påhoppad utanför vårt hus. Han fick ett slag i ansiktet innan han lyckades rymma in till oss. Han ville inte kontakta polisen, trodde inte att de skulle bry sig. Vi pratade dock om att man faktiskt ändå alltid ska anmäla och höra av sig till polisen.
I lördags var det dags igen. Tre kompisar till mina döttrar skulle gå hem på kvällen. De blev attackerad av ett större gäng som kastade flaskor efter dem och var mycket hotfulla. Kompisarna fick springa hem till oss och söka skydd. Nu bestämde de sig för att ringa till polisen. Svaret de fick var “Och vad ska vi göra åt det? Vi kan ju inte eskortera er hem.”
Och så klagar polisen på att det blir allt svårare både att få unga att anmäla brott och att få dem att vittna. Om det här är polisens attityd förstår jag varför utvecklingen ser ut som den gör.

Polisen struntar i ungdomsvåldet

follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.