Hvordan eliminere en politisk motstander

Hans Rustad

Opposisjonslederen i Malaysia, Anwar Ibrahim, søkte tilflukt i den tyrkiske ambassaden lørdag natt. Påtalemyndigheten anklager ham for å ha voldtatt en medarbeider. Medarbeideren innleverte anmeldelse for «sodomisering» bare noen timer i forveien. Ibrahim avfeier anklagene som det rene tøv. Han sa han har mottatt opplysninger som gir ham grunn til å frykte for sitt liv.

For nøyaktig ti år siden ble Ibrahim anklaget for det samme. Homoseksuell omgang er straffbart med 20 års fengsel i det muslimsk-dominerte Malaysia, selv om det skjer frivillig.

Det kan virke som om homoseksuelle anklager er et våpen for å få ram på en politisk motstander, og det sier noe om hvor farlig slike lover er i et korrupt politisk styre.

I 1998 var Ibrahim visestatsminister under Mahathir Mohamad, og lå an til å bli hans etterfølger. Så kom anklagene om homoseksualitet, og ibrahim ble kastet i fengsel. Han har aldri innrømmet noen ting, og kona har slåss for hans sak. Høyesterett annulerte dommen for homoseksualitet i 2004. Ibrahim har siden gjort politisk comeback. Treparti-koalisjonen hans vant 82 av 222 plasser ved valget 8. mars, og tildelte regjeringspartiet Nasjonal Front et sjokk.

Nasjonal Front har styrt Malaysia siden 1957, og det sier det meste. Alle midler tas i bruk for å knekke opposisjonen, og homoseksualitet er det laveste av lave våpen.

Men Ibrahim har sterke venner. Han står på god fot med Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan, og er nevnt til toppjobber i FN-systemet.

Malaysian opposition leader denies sodomy claim
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.