30.000 soldater til Irak

Hans Rustad

USA planlegger å sende 30.000 soldater til Irak i 2009, for å opprettholde en styrke på 15 brigader, ifølge kilder i Pentagon.

The Pentagon is preparing to order roughly 30,000 troops to Iraq early next year in a move that would allow the U.S. to maintain 15 combat brigades in the country through 2009, The Associated Press has learned.
ADVERTISEMENT

The deployments would replace troops currently there. But the decisions could change depending on whether Gen. David Petraeus, the top U.S. commander in Iraq, decides in the fall to further reduce troop levels in Iraq.

Several officials familiar with the deployments spoke on condition of anonymity because the orders have not yet been made public.

According to the officials, three active-duty Army brigade combat teams, one Army National Guard brigade and two Marine regimental combat teams are being notified that they are being sent to Iraq in early 2009. Officials would not release the specific units involved because the soldiers and Marines and their families have not all been told.

Officials: 30,000 troops heading to Iraq in 2009
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.