Snill med Olmert

Hans Rustad

winograd.jpg

Norske medier har i hele dag fortalt hvor knusende Winograd-rapporten er mot Ehud Olmert. Men går man til utenlandske kilder får man vite noe helt annet:

The head of a five-member investigative panel, retired judge Eliyahu Winograd, described a U.N.-brokered cease-fire as an «achievement for Israel.» And he said Olmert, in ordering a last-minute ground offensive, acted «out of a strong and sincere perception» of what the prime minister thought was «Israel’s interest.»

The final report stood in sharp contrast to a strongly worded interim report last April, which criticized Olmert personally for «severe failure» in «hastily» going to war.
..
«I think that Olmert has a good chance to survive the report, but that still can change,» said Tamir Sheafer, professor of politics at Jerusalem’s Hebrew University. «Olmert will not resign, that’s for sure.»

The commission did not pull punches in describing the failures of Olmert’s government during the 34-day conflict that, according to official figures from both sides, killed between 1,035 and 1,191 Lebanese civilians and combatants, in addition to 119 Israeli soldiers and 40 civilians.

Israel PM mostly unscathed by war report
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.